Новини Събития

Деловите пътувания се възобновяват по-бавно от очакваното

   
Деловите пътувания се възобновяват по-бавно от очакваното

Възобновяването на деловите пътувания по света се очертава да е по-дълго от очакваното и най-вероятно те ще се върнат на предпандемичните равнища едва през 2026 г., а не през 2024 г. За това предупреждава Световната асоциация за бизнес пътувания (САБП - GBTA) в годишния си доклад за 2022 г., цитиран от Франс прес.

Възстановяването се натъкна на трудности, което налага да се отложат прогнозите за пълно възстановяване за 2026 г. вместо за 2024 г., както се очакваше досега, изтъква асоциацията, чиято централа е в Александрия, щата Вирджиния.

САБП подчертава, че много условия за възстановяване на сектора след ковид пандемията са се подобрили, но в същото време множество макроикономически условия са се влошили бързо в началото на 2022 г.

През 2019 г. световните разходи, свързани с бизнес пътувания, са достигали 1,4 трилиона долара. Те намаляха над два пъти през 2020 г. под въздействието на пандемията до 661 милиарда долара, след което леко нараснаха през 2021 г. до 697 милиарда долара. Очаква се през 2022 г. те да достигнат 933 милиарда долара (+33,8 на сто), но с големи различия в зависимост от регионите, уточнява САБП.

Начело на подема през 2021 г. са били САЩ, докато Западна Европа е била единственият регион със спад на разходите през миналата година заради последиците от КОВИД-19. Организацията прогнозира по-силно възстановяване и на двата региона през тази година.

Възстановяването в Азиатско-тихоокеанския регион през 2021 г. е било силно, тласкано от Китай, но през 2022 г. е настъпил обрат заради политиката на "нулев ковид", както и по-бавното отваряне на други страни от региона. В Латинска Америка по-бавният темп на ваксинациите е забавил възстановяването на сектора.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати