Анализи

Вижте най-красивите мостове за туристите в света

   
Вижте най-красивите мостове за туристите в света

Мостовете, използвани от времето на неолита, са структури, които често са чисто утилитарни - от камък, бетон или стомана.

Те са най-евтиният начин да се премине през пропаст или воден басейн.

Откакто са построени най-ранните мостове - вероятно от паднали трупи и скали - комбинацията от напредването на технологиите и нарастващия интерес към естетиката на градската среда води до все по-сложни проекти.

Затова и някои от най-големите постижения на инженерството и архитектурата в света са при мостовете.

24/7 Tempo състави списък с някои от най-красивите мостове в света, като преглежда стотици изображения на мостове – включително железопътни естакади и пешеходни пътеки – с иновативен дизайн и завладяваща природна среда.

Ето кои са те:

Мост Риалто, Венеция, Италия
Завършен: 1591 г

Най-старият мост над Канале гранде във Венеция - мостът Риалто, е построен за първи път като плаващ мост през 1173 г., след което е възстановен като дървен мост през 1255 г. Настоящият каменен мост, включващ централен портик и облицовани с арки пътеки, е завършен през 1591 г. и е известна туристическа атракция в града.

Бруклинският мост, Ню Йорк, САЩ
Завършен: 1883 г.

Този хибриден въжено-висящ мост разполага с неоготически кули и широка алея за пешеходен и велосипеден трафик. Освен че е туристическа атракция и национална историческа забележителност, по Бруклинския мост също така преминават над 120 000 превозни средства дневно между Бруклин и Манхатън.

Golden Bridge (Златния мост), Да Нанг, Виетнам
Завършен: 2018 г.

Този декоративен мост в курорта Bà Nà Hills French Village води пешеходците от станция на кабинков лифт до впечатляващи цветни градини, предлагащи безпрепятствена гледка към планината по пътя. Две масивни ръце от фибростъкло сякаш държат моста във въздуха.

Сидни Харбър Бридж, Сидни, Австралия
Завършен: 1932 г.

Най-високият стоманен арков мост в света, Сидни Харбър Бридж достига 133 м над водата. Това е една от най-емблематичните забележителности на Австралия и често е фокусна точка на светлинни шоута по време на различните фестивали и празници в страната.

Стари мост, Мостар, Босна и Херцеговина
Завършен: 1557/2004 г.

Разположен на 24 м над тюркоазените води на река Неретва, Стари мост - буквално "Старият мост", първоначално е поръчан от османския султан Сюлейман Великолепни през 1557 г. След като е разрушен по време на хърватско-босненската война през 1993 г., мостът е реконструиран в същия балкано-ислямски стил, използвайки материали и технология, подобни на оригиналната конструкция.

Мост Каджу, Исфахан, Иран
Завършен: 1650 г.

Построен по време на династията на Сефевидите, мостът Каджу първоначално е служил като място за обществени срещи и има централен павилион, от който кралят може да се наслади на гледката към река Заяндеруд. Персийската архитектура включва 23 арки и първоначално е била украсена с картини и плочки.

Puente de la Mujer, Буенос Айрес, Аржентина
Завършен: 2001 г.

Този модерен конзолен лост с въжен мост се отваря, за да позволи на корабите да преминават през река Рио де ла Плата. Поразителната единична мачта и асиметричният дизайн на моста са дело на испанския архитект и строителен инженер Сантяго Калатрава, който проектира подобен мост в Севиля, Испания.

Мост Дона Ана, Мозамбик
Завършен: 1934 г

Първоначално железопътен мост, свързващ въглищните полета с пристанището на Бейра, Дона Ана сега е автомобилен и пешеходен мост, който свързва градовете Сена и Мутарара и е най-дългият мост на река Замбези.

Понт Александър III, Париж, Франция
Завършен: 1900 г.

Най-емблематичният от 37-те моста на Париж над Сена, мостът Александър III предлага гледка към Айфеловата кула, както и множество дворци и гробницата на Наполеон. Богато украсеният палубен арков мост включва лампи в стил ар нуво и множество скулптури на нимфи, херувими и крилати коне.

Мост Голдън Гейт, Сан Франциско, Калифорния
Завършен: 1937 г.

Най-сниманият висящ мост в света, Голдън Гейт е висок 227 м и е бил най-дългият и най-висок висящ мост на планетата, когато е построен през 1937 г.

Мост Октавио Фриас де Оливейра, Сао Пауло, Бразилия
Завършен: 2008 г.

Този впечатляващ въжен мост е известен със своята уникална х-образна кула, както и с двете си извити, сближаващи се мостови палуби, които се пресичат една в друга между краката на кулата. Мостът е кръстен на виден бразилски бизнесмен и издател на вестници.

Тауър Бридж, Лондон, Англия
Завършен: 1894 г.

С чифт опори, които могат да се повдигат, за да позволят на корабите да преминават отдолу, Тауър Бридж е пешеходен и автомобилен мост, простиращ сепрез Темза, с две 65 метрови неоготически кули, свързани с две издигнати пътеки.

Мост Кинтай, Ивакуни, Япония
Завършен: 1673 г

Първоначално построен през 1673 г., този дървен мост над река Нишики разполага с пет арки, поддържани от четири каменни и два дървени кея. Той е разрушен от наводнение през 1950 г. и възстановен три години по-късно в оригиналния си стил.

Карлов мост, Прага, Чехия
Завършен: 1402 г

Облицован със статуи и направен изцяло от камък, този средновековен арков мост е построен, за да замени по-ранен, повреден от наводнение през 1342 г. Мостът исторически служи като единствения начин за пътуване през река Вълтава, свързвайки Пражкия замък със стария градски център.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати