Турагенции

Министерството на туризма ще изплати над 9,5 млн. лева на туроператорите

   
Министерството на туризма ще изплати над 9,5 млн. лева на туроператорите

Министерството на туризма ще изплати над 9,5 млн. лева на 32 туроператори по мярката за държавна помощ от 35 евро на седалка. Целта на субсидията е да се подпомогне възстановяването на туристическия сектор от пандемията COVID-19.

По мярката чрез Системата за национални инвестиции (СУНИ) са постъпили 139 заявления за отпускане на държавна помощ на стойност 19 350 450 лева. Две от заявленията са оттеглени преди разглеждане от комисията, одобрени са 64 проектни предложения, подадени от 32 туроператори, а други 73 са отхвърлени. Заявления са разгледани от комисия с участие на външни експерти, които са изготвили оценки за съответствие с изискванията на нотифицираната от Европейската комисия схема за държавна помощ.

Отпуснатите средства след решение на Министерски съвет са в размер на 9 571 588 лева и е в границите на предварително одобрения от Европейската комисия бюджет на мярката от 22.03.2022 г. Отпуснатите средства са въз основа верифицирани 139 825 чуждестранни туристи, които са ползвали чартъри за организирани туристически пътувания от 01.06.2021 г. до 14.05.2022 г.

С разпоредбата на Закона за мерките и действията по време на извънредно положение и за преодоляване на последиците от пандемията се предвижда две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет.

Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в Република България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. Мярката представлява схема за предоставяне на държавна помощ за подпомагане на туроператори, които предоставят туристически пакети на потребители с краен пункт на пристигане територията на Република България с цел смекчаване на социално- икономическите последици за туристическия сектор от пандемията COVID-19 и осигуряване на възможност на предприятията доставчици на туристически услуги в Република България да се възстановят от кризата и стабилизират ликвидността си.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати