Събития

Започва средновековният фестивал Бъдинъ във Видин

   
Започва средновековният фестивал Бъдинъ във Видин

Средновековният фестивал „Бъдинъ“ за десети път ще се проведе в замъка „Баба Вида“ на 27 и 28 август, организиран от община Видин. Пред погледите на верните почитатели на историята ще се разиграят възстановки от епохата на Второто българско царство, които имат пряка връзка с миналото на северозападните предели на държавата и конкретно региона на Видин.

Тази година вниманието е насочено към малко позната историческа личност от Средновековието – деспот Яков Светослав. Той успешно лавирал между Унгарското кралство и Българското царство.

Идеята е чрез различни исторически сцени да доближим публиката до отминали събития, да припомним епизоди от средновековната епоха. В програмата са включени военни двубои, преговори и пратеничества, средновековна форма за решаване на спорни въпроси, също и гощавки в чест на извоювана победа. Вечерният спектакъл предлага неповторима атмосфера, съчетавайки битки, огън, танци и дунавски полъх.

Фестивалът има развлекателен и образователен характер.  За малките почитатели се предлагат специални забавни игри, които ги стимулират да търсят следите от Средновековието.

Вътрешния двор на замък „Баба Вида“ се превръща в оживено място за участници и публика по време на средновековния фестивал „Бъдинъ“, а входът е свободен.

Десетото издание е придружено от още едно интересно събитие –  Дунав Ултра, което се реализира в сътрудничество и с подкрепата на община Видин за девети път.

Двете събития ще подарят на посетителите незабравими преживявания в дунавския град.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати