Турагенции

Пътуващите с лична карта до Турция трябва да пазят бланката на влизане

  19.08.2022 18:13  
Пътуващите с лична карта до Турция трябва да пазят бланката на влизане

Влизащите в Турция с лична карта трябва да си пазят бележката, която им дават граничните власти. Очаква се потокът от туристи към южната ни съседка да се увеличи през есенните месеци. Турция традиционно е привлекателна дестинация за много българи. Сега обезценяването на лирата е сред основните причини за това. Много хора отскачат до Одрин, например, за да напазаруват евтино лекарства, дрехи, препарати и други стоки.

Ако ви предстои да пътувате към Турция обаче, трябва да се запасите с търпение, казва туристическият агент Детелина Константинова. Тя препоръчва, ако пътувате с лична карта, да запазите бланката от границата, която се попълва на преминаване. На нея се поставя печат на влизане и се слага втори печат на излизане.

Много се чака по границите – понякога един час, друг път 3-4 часа. След като въведоха личните карти, очакваме още по-голям наплив, казва Константинова пред БНР. На границата при влизане получавате форма за преминаване, на която се поставя печат, и трябва да се пази, защото на излизане от Турция се слага втори печат. Ако го изгубят, може да им направят проблем от турска страна, уточнява туристическият агент. Тя препоръчва на хората, които имат паспорти, да си ги носят и да минават с тях през границата за по-голямо удобство.

Една турска лира е 11 стотинки, което ще рече, че 100 турски лири са 11 лева. В Одрин може да се обменят пари в центъра на града, но за предпочитане е да си носите кеш от България.

До синия пазар има аптека, където цените са много изгодни. Нужно е да се представи рецепта за лекарствата, които се продават по лекарско предписание, уточнява още Детелина Константинова.Анкета

Къде ще пътувате през лятото?


Резултати