Заведения Хотели

Хотелите и ресторантите в Германия изпитват сериозни проблеми

   
Хотелите и ресторантите в Германия изпитват сериозни проблеми

Германската хотелско-ресторантьорска асоциация (DEHOGA) предупреди, че секторът е подложен на засилен натиск и продължава да изпитва сериозни проблеми, предаде ДПА. Растящите цени на енергията, намалелите потребители и заплахата от нови антиковид ограничения през есента и зимата заплашват за хвърлят сектора в трета поредна година на загуби, съобщи БТА. 

По данни на германската статистика юни беше първият месец, в който хотелско-ресторантьорският сектор достигна предпандемични ни нива на оборот. Дори и при отчитането на сезонните разлики, номиналния оборот на юни е бил с 0,1 на сто по-добър от този на февруари 2020 г., последният цял месец преди началото на пандемията. 

Но, ако ако от уравнението се извадят повишените цени за потребителите, оборотът за първата половина на 2022 г. е с 22,1 на сто по-нисък от този за първата половина на 2019 г. Това пък означава, че все по-малко хора посещават хотели, ресторанти и барове. 

Президентът на DEHOGA Гуидо Цолик призова властите в страната да наложат таван на цените на енергията, както и да запазят ставката от 7 на сто за ДДС на храната, продавана в ресторантите. Мярката беше въведена през 2020 г., а срокът и за действие засега е до края на тази година.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати