Анализи Новини

Над 70 изби предлагат винен туризъм в България

  20.08.2022 10:10  
Над 70 изби предлагат винен туризъм в България

Виненият туризъм в България е все още непозната форма на алтернативен туризъм за разлика от световните тенденции, но все повече изби осъзнават имиджовия и икономически потенциал на тази дейност. 70-80 на брой са избите в България, които предлагат дегустация. Около 15-20 от тях разполагат и с база за настаняване предимно на високо ниво. Вярвам в потенциала на винено-кулинарния туризъм и се надявам да става по-разпознаваем и предпочитан. Конкурентните предимства на България са в този вид туризъм, защото доста трудно можем да се състезаваме с Гърция и Турция по отношение на морския туризъм. Това каза Ивайло Катерски, председател на Българската асоциация на винените експерти, в предаването „В развитие” по Bloomberg TV.

Имиджът на българското вино на международния пазар е все още на бюджетно и евтино. Хубавата новина е, че все повече малки изби се опитват да пробият макар конкуренцията да е жестока. Ако имаме сериозна стратегия и хората в бранша са обединени, нещата ще се случат.

За първи път от много години насам с министерствата на туризма и на земеделието се получи добър диалог и се реализира кръгла маса, на която бяха обсъдени стратегии за устойчиво развитие на винения туризъм. С екипите на двете министерства започна много важна програма за поставяне на пътни указателни табели, насочващи към избите.

„Три дни след тази кръгла маса падна правителството, така че политическата нестабилност се отразява негативно”. 2020 и 2021 година бяха катастрофални за винения туризъм при положение, че преди пандемията над 95% от гостите ни бяха чужденци. С премахването на ограниченията заради Covid се надявам бизнесът да рестартира.

Официално избите в България са около 330, но работещите са около 150-160 на брой, посочи събеседникът. „За винения любител е важно отношението, емоцията, посрещането, усмивката, не толкова лъскавата атмосфера с луксозни маси и столове”.

Много хора си мислят, че на един винен тур се яде и се пие по цял ден и по цяла нощ. Но това всъщност е едно емоционално преживяване чрез срещи с вдъхновени винари, които чисто човешки предават положителна енергия. В тези турове има и образователен елемент. Човек научава не само за винопроизводството, но и за региона.

По повод на Международния ден на мавруда планираме три фестивала - на 15 октомври във Варна, на 22 октомври в Пловдив и на 29 октомври в София. Поканили сме гости на световно ниво, с които ще направим образователни турове до няколко български изби, сподели Катерски.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати