Новини Турагенции

Рекорден брой туристи са посетили Минойския дворец в Кносос

  21.08.2022 09:47  
Рекорден брой туристи са посетили Минойския дворец в Кносос
  iStock

Рекорден брой туристи са посетили Минойския дворец в Кносос това лято, според президента на Съюза на професионалните туристически водачи на Крит и Санторини Манолис Пападакис. Това съобщи онлайн изданието Greek Reporter.

Археологическият обект на хълма Кефала, разположен на 6 км от столицата Ираклион, приема средно пет хиляди посетители дневно от юли, уточни Пападакис пред местната телевизия Crete TV. Рекордът, според него, са 8 000 билета, продадени от касите на обекта само за един ден.

Политическият и религиозен комплекс Кносос е най-големият минойски дворец на Крит, който е свидетелство за сложната цивилизация, която процъфтява на острова преди повече от 3500 години. Той се простира на повече от двадесет хиляди квадратни метра и е свързан с митовете за Лабиринта и Минотавъра, за атинския герой Тезей и Ариадна, Дедал и Икар.

Минойският дворец е открит от британския археолог Артър Евънс през 1900 г. Вдъхновен от откривателя на Троя Хайнрих Шлиман той купува земята от османските власти, които управляват Крит по това време, и започва да разкрива сложния комплекс от лабиринти, колонади и стълбища. Той дава името „минойска” на цивилизацията, открита на острова, в чест на легендарния цар Минос.