Новини Турагенции

Куба отчита голям ръст на чуждестранните туристи

  21.08.2022 14:54  
Куба отчита голям ръст на чуждестранните туристи

Броят на чуждестранните туристи в Куба се е увеличил близо 6  пъти през тази година, спрямо миналата. Това става ясно от данните на националната статистика на островната държава, цитирани от Франс прес. Въпреки ръста, броят на туристите остава под нивата от преди пандемията, предава БНР. 

От януари до юли над 830 000 души са посетили Острова на свободата, сочат данните на националната статистика. За същия период на миналата година те са били малко над 141 000.

През предпандемичната 2019 г. Куба е била посетена от 4,2 милиона чуждестранни туристи. 4 пъти по-малко са били те само година по-късно.

Туризмът е вторият най-доходоносен сектор от икономиката за страната след постъпленията от медицински услуги. Затварянето заради коронавируса, заедно с продължаващите ограничения на пътуванията от Съединените щати, доведоха до срив на тези показатели през 2020 и 2021 г. През тези две години най-много туристи е имало от Русия

Властите в Куба се надяват на повече от тях и през тази година след възстановяването на полетите, спрени заради пандемията и войната в Украйна.

Кубинският посланик в Москва Хулио Гармендия каза миналата седмица пред руския вестник "Известия", че се полагат усилия за възстановяване на отменените полети до тази зима.

Данните от националната статистика обаче показват, че Канада тази година отново е водещият източник на туристи в Куба с близо 260 000 души, решили да прекарат ваканцията си в карибската страна.