Събития

Макет на Царевец прикова погледите на десетки туристи

  22.08.2022 12:06  
Макет на Царевец прикова погледите на десетки туристи

Макет на Средновековен Царевец с внушителните размери от 3,20 м/1,70 м ще бъде поставен на входа на историческата крепост във Велико Търново. Инициаторите на проекта представиха пред кмета Даниел Панов разширения и обогатен първоначален вариант. Макар и все още в съвсем работен и преди да бъде отлята от бронз, атрактивната композиция прикова погледите на десетки туристи пред крепостта, които я разглеждаха с интерес и дори се снимаха пред нея.
Идеята е на Ротари клуб – Велико Търново, но през последния месец за нейната реализация освен ротарианците усилия обединяват Общината в духовната и историческа столица на България, Зонта клуб, мъжкият Лайънс клуб – Велико Търново, дамите от Лайънс клуб – Царевец и членовете на смесения Лайънс клуб Велико Търново – Арбанаси, които осигуряват общото финансиране.
Макетът е изработен от великотърновския скулптор Денислав Сираков, а автор на възстановката е арх. Пламен Цанев. Първоначалната идея беше той да пресъздава дворцовия и патриаршеския комплекс от времето на Асеневци. По време на първото обсъждане Даниел Панов предложи композицията да стане по-голяма, като в нея бъдат включени и всички останали обекти от Средновековния Царевец – улици, църкви, крепостни стени, порти, площади и др. Разширеният проект беше одобрен от кмета.
Средновековният Царевец ще бъде отлят от бронз върху специален постамент от гранит. Специално осветление от вътрешността на сградите ще подсилва ефекта в тъмните часове на деня и през нощта.
Една от най-важните цели на проекта е, че той ще бъде предназначен и за незрящи хора, които с опипване и чрез надписи на Брайлова азбука ще могат да “видят” Царевец. Идеята беше приета с въодушевление от членовете на общинската организация на незрящите, които първи се запознаха с нея преди месец.
Хората с увреждания, а и всички останали туристи ще могат със специален QR код да слушат аудиогид, който ще разказва за славната история на Средновековния Търновград от времето на цар Иван Асен II.
Дворцова зала, библиотека, трапезария, две кули и още много помещения е включвал царският комплекс, който арх. Пламен Цанев е възстановил виртуално с помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи и стенописи. Така е пресъздаден и автентичният вид на Патриаршеската църква, както и части от крепостта “Трапезица”.
Туристи от всички възрасти, които бяха решили да посетят Царевец и проявиха голям интерес към макета, разпитваха за разположението на сградите, а много от тях заявиха, че ще се върнат специално във Велико Търново, за да разгледат новата атракция, когато тя бъде показана в целия ѝ блясък.