Заведения

Над 6 хил. нарушения в барове и ресторанти откриха инспектори

   
Над 6 хил. нарушения в барове и ресторанти откриха инспектори

Главна инспекция по труда е направила 1133 проверки в питейни заведения и ресторанти през юни и юли 2022 г.

При 13% от проверките е констатирана работа без трудов договор. Установени са 150 лица без сключени трудови договори.
Данните показват, че при 13% от проверките, които бяха извършени в рамките на специална инспекционна кампания, насочена към превенция на недекларирания труд в ресторантьорството, се установява най-тежката му форма - работа без трудов договор.

Проверките са извършени в рамките на специална инспекционна кампания, насочена към превенция на недекларирания труд в ресторантьорството.
Общо констатираните нарушения на трудовото законодателство са 6333 бр. От тях 810 бр. са по заплащане на труда и 878 бр. по работното време, почивките и отпуските. Тези нарушения също създават предпоставки за укриването на данъци и осигуровки от работодатели и работещи в отрасъла, отчитат от ГИТ.

Резултатите от кампанията за пореден път доказват, че ресторантьорството е сред високорисковите отрасли по отношение използването на нерегламентирани практики на пазара на труда, заедно с хотелиерството, строителството и селското стопанство, посочват от инспекцията.
За седемте месеца на годината са извършени 15 735 проверки във високорисковите по отношение на недекларирания труд сектори строителство и селско стопанство, както и по специалната мярка за контрол по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. Това са около 70% от всички проверки - общо 24 220 бр. за периода.

Установените случаи на работа без трудови договори при всички извършени през периода проверки са 1714.
Инспекцията по труда е партньор на НАП в кампанията "Заплата в плик“. Целта ѝ е да се повиши информираността на работещи и работодатели за ползите от декларирането на труда, за да "не затварят бъдещето си в плик“. На сайта на Приходната агенция е създадена специална анкета за "Заплата в плик“, чрез която всеки може да сподели мотивите да бъде осигуряван върху по-нисък от реалния доход, както и какво би го стимулирало да не се съгласява на това.

От години НАП поддържа и специален сайт "Заплата в плик“, в който освен информация за правата и задълженията по отношение на декларирането на труда, всеки може да изчисли какво губи от обезщетения и пенсии, ако се съгласява да бъде осигуряван върху по-нисък от реално получавания доход. Чрез издаден от Агенция персонален идентификационен код всеки може да следи за наличието на регистриран в НАП трудов договор и колко коректен е работодателят при декларирането на труда му. За своите основни трудови права и задължения работещите могат да се информират и от сайта на Главна инспекция по труда.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати