Новини Събития

Българите отново посещават Тутевата и Лековата къща в Панагюрище

   
Българите отново посещават Тутевата и Лековата къща в Панагюрище

Тутевата и Лековата къща в Панагюрище привличат много българите и те се завърнаха като туристи през това лято след двегодишно прекъсване заради пандемията. Това обяви за TravelNews Владислав Влайков, уредник към Историческия музей в града, който посреща гостите в двата обекта. Те привличат със своята история и архитектура, отбеля той.
Тутевата къща е възрожденска къща в Панагюрище и е паметник на културата. Собственикът ѝ Иван Дойчев Тутев е местен занаятчия, търговец и революционер, участник в Априлското въстание. Неговата къща е последната квартира на Георги Бенковски в града. След пристигането на куриера с Кървавото писмо, че Копривщица е въстанала, ръководителите начело с Бенковски и Панайот Волов решават да вдигнат Априлското въстание. От къщата излизат 4-ма апостоли: Бенковски, Волов, Захари Стоянов и Георги Икономов. 
Другата - Лековата къща, е построена след Кримската война за Иван Леков – търговец и революционер, участник в Априлското въстание. Изографисана е през 1873 г. Къщата е посещавана от Васил Левски, а след заседанията на Оборище в нея отсяда комисията, избрана от Оборищенското събрание, свикано през април 1876 г.
Стенописната украса отвътре и отвън на къщата е изпълнена от местния майстор Иван Зографов. Те показват местата, които е посещавал Иван Леков. В салона ѝ е изрисувано „Колелото на живота“, отразяващо характерната за епохата житейска философия.
 
Мирослав Иванов, Панагюрище 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати