Новини Събития

Литва предлага регионална забрана на руските визи

  23.08.2022 18:18  
Литва предлага регионална забрана на руските визи

Литва би могла да потърси "регионално решение" за забрана на руските туристи, ако държавите членки на ЕС не успеят да се споразумеят за санкция в целия блок, заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

Той заяви, че очаква разговори по този въпрос с Латвия, Естония, Финландия и Полша в Прага следващата седмица в рамките на срещата на външните министри на ЕС.

"На първо място търсим европейско решение, защото то е най-устойчиво и юридически правилно", заяви Ландсбергис пред репортери в литовската столица Вилнюс. "Ако не постигнем такова, не изключваме възможността да потърсим регионално решение, което да включва балтийските държави, Полша и евентуално Финландия", добави той.

Министърът заяви, че не трябва да има руски туристи в ЕС, "сякаш нищо не се е случило", защото страната им извършва геноцид.

Източните страни от ЕС спряха да издават нови туристически визи на руснаци малко след като Москва започна инвазията си в Украйна на 24 февруари. Но руснаците с визи, издадени от други държави от ЕС, са допуснати във всички държави от ЕС поради правилата на блока за свободно движение, съобщи АФП.

Миналата седмица Европейската комисия призна, че се водят дискусии, за да се види дали може да се постигне "координиран подход" по отношение на руските визи.

Германският канцлер Олаф Шолц обаче изрази резерви към подобни ограничения. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също не подкрепя пълната забрана за визите за руснаци.

Ландсбергис заяви, че дори и регионално решение ще бъде "трудно" да се постигне.

"Искаме правилата, ако бъдат договорени, да се прилагат еднакво. С други думи, лице, на което е отказано влизане в Естония, няма да получи различен отговор в Латвия или Литва",каза той.