Новини Хотели

Отворя обновената минерална баня в село Ягода до Мъглиж

  24.08.2022 09:00  
Отворя обновената минерална баня в село Ягода до Мъглиж

През есента на 2019г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лв., а през 2021г. община Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лв. за „Възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда – бански комплекс – Консервационна реставрация на съществуваща сграда – Минерална баня в село Ягода, Община Мъглиж”.  В средата на 2021 година започна съгласувателна процедура от страна на Националния институт за недвижимо и културно наследство и Министерството на културата, за пускане на банята в експлоатация. Процедурата обаче се проточи заради помощна постройка, която според НИНКН нарушавала цялостния архитектурен облик на сградата. Събарянето й обаче заплашваше да рухне цялата сграда. Така след повече от 3 години усилия възстановеният бански комплекс в село Ягода отново заработи и ще отвори на 1 октомври. Освен като къпалня той ще се използва за мануална терапия на хора с различни заболявания. Асфалтирани са и улиците около комплекса.

В края на 60-те години на 19-ти век Стоенчо Груеолу организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди. Емблематичната сграда на банята е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов и строена през периода 1924-1928 г.

През 1934 година банята е довършена и обновена - с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда.  

Водата в района извира топла – 54 ⁰C, но в басейните се темперира и е с изключително благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния.

Специален гост-изпълнител на събитието беше Тони Димитрова, а в тъмната част на вечерта беше представено лазерното шоу на Любомир Стаменов. За доброто настроение на всички се погрижи DJ Latzo.