Анализи Новини

Турция използва приходите от туризъм, за да стабилизира крехката си икономика

   
Турция използва приходите от туризъм, за да стабилизира крехката си икономика

След две години на смущения, свързани с коронавирусната пандемия, туризмът в Кападокия - както и в останалата част на Турция - е на път да отбележи рекордна година, подпомогнат от спада в стойността на лирата, който направи страната по-евтина дестинация за почивка от много европейски съперници. Според публикуваните в понеделник правителствени данни през юли броят на чуждестранните посетители е нараснал с 53% на годишна база, пише Financial Times. Процъфтяващият летен туристически сезон е благословено облекчение не само за местния бизнес, но и за президента Реджеп Тайип Ердоган и неговите служители, които се надпреварват да привлекат възможно най-много чуждестранна валута, за да подкрепят икономиката.

Нарастващите разходи за внос на енергия, причинени от повишаването на световните цени в резултат на войната в Украйна, доведоха до задълбочаване на дисбаланса между вноса и износа на Турция. Това оказва натиск върху лирата, чийто обменен курс се понижи от около 8,6 за долар преди година до над 18 днес, което води до изчерпване на валутните резерви на страната.

"Приходите от туризъм са от решаващо значение в тази среда, за да се намали натискът", казва Селва Демиралп, професор по икономика в истанбулския университет Koç. "Правителството се обърна към туризма като към последна възможност да спаси положението."

Няколко години бяха трудни за турската ваканционна индустрия. След рекордните 45 млн. чуждестранни посетители,дошли през 2019 г., година по-късно пристигнаха по-малко от 13 млн. души, тъй като кризата с коронавируса взе тежки жертви. Спадът нанесе щети на разчитащите на туристите морски курорти, както и на Истанбул - популярна дестинация за градски почивки, и на места като Кападокия в централната част на Анадола.

През 2021 г. броят на туристите се възстанови частично и достигна близо 25 млн. души, но правилата за карантина и забраните за пътуване гарантираха, че пристигащите са значително по-малко от пика си.

Мехмет Гюлешер, който продава шалове и сувенири от малък магазин в кападокийския град Ючхисар, прибягва до събиране на скрап, за да свързва двата края. "Преживяхме тежки времена", казва той. "Но излязохме от другата страна."

Подобно на много други бизнеси, Мехмет Халис Айдоган, чийто Voyager Balloons е сред най-големите местни компании, предлагащи разходки с балон с горещ въздух, се възползва от предложението на правителството за общонационална схема, по която се изплащат 60% от заплатите на служителите, които не могат да работят поради пандемията.

Той използва евтините заеми, предлагани от правителството, за да запълни недостига на парични средства, и използва времето, за да диверсифицира дейността си и да започне сам да произвежда балони с горещ въздух. "Опитахме се да превърнем пандемията в наше предимство", казва той.

Сега нормалната дейност отново е в пълен ход, като около 220 души на ден се записват за полети с балон, които предоставят зашеметяващи гледки към необичайните скални образувания и древните църкви.

Тефик Олмез, председател на местната туристическа асоциация Kaptid, заяви, че юли е бил "най-добрият за всички времена" за хотелите в региона, въпреки че китайските туристи, които обикновено съставляват значителна част от посетителите, отсъстват поради строгите забрани в страната си.

Техните места се запълват от посетители от други азиатски страни, както и от южноамериканци, европейци и хора от САЩ. Дори руснаците продължават да идват, въпреки опасенията, че войната на Владимир Путин в Украйна и икономическите последици от западните санкции ще ги задържат у дома. През първите седем месеца на годината руските посетители са били на второ място след германците, а британците са изостанали от тях.

Оя Нарин, ръководител на Турската асоциация на инвеститорите в туризма, заяви, че по-специално Истанбул се радва на добра година. "Истанбул е вълшебен и мистичен и международните туристи наскоро започнаха да го откриват", каза тя и добави, че слабата лира има "важен ефект".

Туристическите предприятия, обслужващи чуждестранни посетители, са до голяма степен защитени от 80-процентната инфлация в Турция и спада на валутата, тъй като цените им са посочени в евро, лири или долари - или са обвързани с чуждестранна валута. Нарин заяви, че най-големият проблем за отрасъла е набирането на персонал.

Приходите от туризъм помагат за ограничаване на щетите за турската икономика от нарастващите разходи за енергия, но според експертите те едва ли ще бъдат достатъчни за решаване на проблемите на страната.

Миналия месец Barclays преразгледа прогнозата си за тазгодишния дефицит по текущата сметка - който отразява дисбаланса между вноса и износа - на $4 млрд. от $35 млрд., благодарение на по-добрите от очакваните приходи от туризъм.

Тя обаче предупреди, че тази "временна положителна картина" ще се промени от есента, когато приходите от туризъм ще намалеят с настъпването на студеното време, енергийните нужди ще нараснат, а плащанията по външния дълг ще окажат натиск върху лирата и валутните резерви. Миналата седмица Ердоган шокира пазарите, като намали лихвените проценти, въпреки че инфлацията продължава да расте.

Собствениците на предприятия в Кападокия настояват, че не само се справят със задачата си в битката за привличане на твърда валута. За разлика от хотелите "ол инклузив", с които е претъпкана крайбрежната ивица, посетителите в техния регион плащат не само за настаняване, но и за храна, напитки, таксита, посещения на обекти и дейности.

Якуб Новак и Зузана Климецка, двама млади туристи с раници на гърба, които пристигат от Чешката република, са привлечени от евтините полети и "много по-евтините" разходи за пътуване из Турция, отколкото в собствената им страна.

В другия край на спектъра, в хотел Museum в Üçhisar, стаите започват от 600 евро на вечер, а гостите, които се излежават на ръба на безкрайния басейн, плащат еквивалента на 16 евро за едно питие Аперол Шприц.

Собственикът Толга Тосун заяви, че индустрията заслужава признание за факта, че лирата все още не се е сринала повече от сегашния си курс от около 18,1 за долар. "Ние внасяме пари в страната", каза той.

Миналият месец е бил рекорден за неговия хотел както по отношение на нивото на заетост, така и по отношение на приходите. "Целият свят се затвори вкъщи за година и половина", каза той. "И сега всички искат да пътуват."



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати