Събития

Започва фестивалът Реките на София на 2 септември

  24.08.2022 11:58  
Започва фестивалът Реките на София на 2 септември

Множество безплатни събития, качествена музикална програма, арт базар, инсталации, модерен цирк и лятно кино очакват посетителите на третото издание на фестивала "Реките на София". То ще се проведе между 2 и 4 септември в коритото на Владайска рекапод Лъвов мост, съобщава "Дневник".

Зад "Реките на София" стои фондация "Колективът", която обединява граждани, експерти и институции в проекти, подобряващи градската среда и живот в България. Фестивалът беше проведен за първи път през 2020 г., а зад идеята стои дългосрочна инициатива, която цели да превърне градските реки в паркове.

Рекорден интерес

В социалните мрежи тази година са заявили желание да присъстват рекордните над 28 000 души, като на място организаторите очакват дори повече. Те са подготвили с множество атракции по бреговете на Владайска река, както и на нивото на площад "Лъвов мост".

"Реките на София" през 2021 г.
"Реките на София" през 2021 г. | Снимка: Реките на София

 

Арт базар и много музика

В рамките на фестивала ще може да се видят куклен театър, филмови прожекции, шоу с въздушна йога и базар на творци и занаятчии - препратка към някогашния битак в коритото на реката. Ще свири духов оркестър и ще се включат множество млади изпълнители като певицата Яна Янчева-YAИA и международната софийска банда Latino Kopeles Band. Предстои да се обявят още много изненади в музикалната програма.

Европейски отличия

Тази година фестивалът "Реките на София" минава под знака на две международни отличия. Инициативата стана единственият финалист от България в наградите за дизайн на Европейската комисия "Нов европейски Баухаус".

Фестивалът под Лъвов мост през миналата година
Фестивалът под Лъвов мост през миналата година | Снимка: Реките на София

 

"Реките на София" спечели също и Наградата за европейско културно наследство/наградата "Европа Ностра" - най-престижното отличие в Европа в тази сфера. Част от каменното корито на Владайска река е признато още през 1988 г. за "паметник на градинското и парково изкуство".

Въпреки сегашните проблеми на реката този статут на културна ценност показва потенциала ѝ да бъде едно красиво място в града. На фестивала "Реките на София" се вижда как е възможно да се облагороди иначе неизползвана градска среда, когато хората се съберат край Владайска река и тя стане място за отдих, музика и изкуство.

Церемония по награждаване

На откриването на фестивала в 18.00 ч. в петък (02 септември) румънският архитект Ойген Вайда, член на журито на наградите "Европа Ностра", ще връчи на организаторите от "Колективът" знак за Европейско културно наследство.

Вайда получава световна известност заради работата си по съхраняване на паметници на културата в селски райони в Румъния. Той има опит в това как пренебрегнати места, където промяната изглежда трудна, могат да се съживят и хората да се върнат към тях - както е и с реките на София.

След церемонията по награждаване ще започне същинският фестивал с духов оркестър, спектакъл с въздушна йога и музика и танци до късно.

Плакат на събитието
Плакат на събитието | Снимка: Реките на София

 

Дългосрочни решения за реките

Преди официалното откриване на фестивала ще се проведе форум с различните институции, които отговарят за Перловска и Владайска река - представители на Министерството на околната среда и водите, на Столичната община, на "Софийска вода" и други.

Ще се обсъдят решения за подобряване на състоянието на реките и особено чистотата им, както и следващи стъпки, които институциите ще предприемат. Темата за чистотата на водата и живота в реките ще бъде отразена и чрез изложба на фотографа Валерий Пощаров и "WWF България" за популацията от есетри в българския Дунав - една от многото застрашени екосистеми в реките ни.

Международните отличия за събитието показват големия потенциал на градските реки като зелени коридори и пространства за култура.

Фестивалът "Реките на София 2022" е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.