Новини Събития

Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

   
Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща на 1 септември 2022 година в Историческия музей в Панагюрище.

Тракийският шедьовър ще бъде експониран в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей - Панагюрище. Тази година се навършват 10 години от откриването на залата, която е дарение от "Асарел-Медет" АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

По този повод до 17 октомври жители и гости на града ще могат да видят оригиналите на деветте уникални златни съда и съпътстващата ги фото документална изложба "10 години Зала трезор на Панагюрското златно съкровище".

Панагюрското златно съкровище е тракийски, античен, златен комплект съдове, състоящ се от девет съда с общо тегло 6,164 кг. Открито е на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище от Павел, Михаил и Петко Георгиеви Дейкови.

Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Състои се от 9 златни предмета – една фигона и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските жреци. Представянето на богове и герои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

Мирослав Иванов, Панагюрище 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати