Анализи Новини

Социалният туризъм да стане бутиков е една от целите на Българския туристически съюз

   
Социалният туризъм да стане бутиков е една от целите на Българския туристически съюз

Новото ръководство на Българския туристически съюз с председател Венцислав Венев представи визията си за бъдещето на най-голямата неправителствена организация у нас със 135 дружества и над 15 000 човека членове.

Поводът за пресконференцията е 127 години от началото на организираното туристическо движение у нас  – на 27 август 1895 г  по призива на Алеко Константинов 300 души изкачват Черни връх. Оттогава до днес си остава актуално посланието на Щастливеца и на Иван Вазов „Опознай Родината, за да я обикнеш“. По случай празника БТС организира честване на 26 август, този петък, от 17 часа пред Народния театър, след това и пред паметника на Алеко. А в неделя, на 28-ми август, основните тържества ще са на Черни връх, като 3 лъча ще поемат към него – от Железница, от Златните мостове и от НДК. От 9 ч сутринта в неделния ден от НДК ще стартират и всички желаещи да участват в надпреварата „Витоша  рън“

Социалният туризъм да стане бутиков е една от основните цели в програмата на БТС Това е т.нар. линеен туризъм, който включва  малки групи от  5 до 12 души, избрали добре познатите маршрути в Рила, Пирин, Родопите, Стара планина.

“Любителите на природата и изкачването на планини дори сами се организират чрез Фейсбук и тръгват без планински водачи, без застраховки, така че БТС трябва да отговори на обществените потребности и да развива този вид дейност, поясни Венев пред репортери в пресклуб “България“. - Идеята е туристическият продукт да остане достъпен за хората така както досега, но да има много добро качество. За да се осъществи това обаче трябва да се реновират повечето хижи, тъй като единици от местата за настаняване са в добро състояние – с нормален покрив, съвременна дограма, канализация и водоснабдяване.”

“Само със скромните си приходи не е възможно обектите да направят ремонт, затова без подкрепата на държавата, за туризма няма живот”, подчерта още председателят на БТС.

Туристическият съюз да получи статут на национално представена организация е една от задачите на Венев и Управителния съвет, като вече са внесени необходимите документи в Министерството на младежта и спорта. При желаната промяна БТС ще участва в различни проекти, ще разчита на продкрепа от държавата, а дружествата по места ще могат да бъдат финансирани със средства от общините.

Друго предложение от страна на туристическия съюз е да бъде създаден централизиран фонд, в който различни министерства да отделят малки суми за поддържане на туристическите маршрути и хижи. Различни институции могат да бъдат ангажирани, тъй като основополагащи принципи на БТС са движение, здравословен живот, образование и възпитание в патриотизъм, изтъкна В. Венев. В момента държавата е абдикирала от туризма, каза още той, а туризмът е превенция срещу болестите и срещу наркотиците.

Освен превръщането на социалния туризъм в бутиков по традиционни маршрути, БТС  има амбицията да развива и т. нар. лъчев туризъм т.е. разработване на лъчеви маршрути до най-различни природни забележителности, като пещери, върхове и др. “За този вид туризъм искаме 2 пъти седмично да имаме събития, за да стане популярен”,  добави Венев.

Много голямо значение ръководството на БТС отдава на дигитализацията. Това се отнася за всички хижи, за 100-те национални туристически обекта,  както и за специално приложение в процес на разработка, което ще дава точна информация на туриста в радиус от 1 км какви природни забележителности има.

Ръководството на БТС сподели още, че е заварило много тежки задължения, част от които вече е успяло да изплати. Водят се и съдебни дела заради сключени договори с безумни клаузи от предшествениците. Венцислав Венев се опитва да излезе от блатото с извънсъдебни  споразумения, въпреки че проблемът е много сложен.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати