Новини Хотели

Винарска изба Bononia Estate Winery край Видин отвори луксозен хотел

   
Винарска изба Bononia Estate Winery край Видин отвори луксозен хотел

Най-новият луксозен хотел в Северозапада отвори врати край Видин. Това е Bononia Estate Winery & Resort, който е разположен на едно от най-красивите места в България - в района на град Видин, една от старите български столици. Той съчетава красотата на Дунава с прекрасно вино, дългогодишна история и традиции. През далечната 1895 г. между селата Гомотарци и Кошава унгарски бизнесмен построява една от първите пивоварни в България, която след години бива превърната във винарна. Така Bononia Estate Winery & Resort въплъщава в себе си три века: 19-ти, 20-ти и 21-ви, давайки възможност на своите гости да разгледат и оценят историята и контраста в годините.

Управителят на вианрната и хотела Кристелина Стайкова разказа пред TravelNews: “Ние сме производител и търговец на вино от 2016 година. В последните 7 години работихме върху реставрацията на хотелската част и сме горди да обявим, че вече функционира като бутиково шато и винарна”. Идеята на Bononia Estate Winery & Resort е да развива винен туризъм, като самото имение предлага 3 дегустационни пакета, което позволява на желаещите да избират колко и какви вина да дегустират по време на обиколката си. Те се провеждат в подземните тунели на винарната, които са запазени автентични от 19-ти век. Представляват две големи бъчвени помещения за отлежаване, като към тях има прилежащи енотека и дегустационна зала, където се провеждат дегустациите. Там опитните сомелиери развеждат туристи и ги прекарват през производствения процес и разказват подробно за вината на избата. На разположение остават и две по-малки дегистационни зали, подходящи за по-интимни и специални турове. 

“Технолозите, които работят тук, имат дългогодишен опит както в България, така и в чужбина. Те са създали различни по видове серии, които са успешни и са печелили много медали, като сред тях са сериите ни Гомотарци, Истър, и най-високият ни клас вино - First Vintage. Отделно имаме серия Oh la la розе, което е със златен и сребърен медал”, каза Стайкова. Наскоро винарната е лансирала и нова линия шампанско, която се очаква и в пазарната мрежа идните месеци. Продуктите на винарната Bononia се предлагат в страната и чужбина в заведения, супермаркети и частни лица. 

Хотелската част разполага с 22 помещения за настаняване, като всяко от тях има свой собствен бутиков стил, различни цветови гами и атмосфера. Възможностите за нощувка варират между двойни стаи, президентски апартамент, мезонет и няколко студиа, като гостите могат да избират между гледка към Дунава или такава към лозята и парадния вход на шатото. Бутиковият туристически комплекс разполага и с просторен детски кът, оборудван с всичко необходимо за безопасната игра на деца от всякакви възрасти.

Към момента гостите на хотела могат да се насладят на външен infinity басейн с величествена гледка към река Дунав, но много скоро към портфолиото на Bononia ще се присъединят и много други луксозни услуги. През есента се очаква и откриването на СПА към хотела, чието оборудване е изключително модерно и професионално и идва от Естония. 

Ресторантът е с вместимост 70 човека във вътрешна част и около 60 във външната. Той е модерен и уютен и разполага с две тераси с гледка към реката и градината, но истинската звезда е менюто. То е дело на Executive Chef Филип Захариев, собственик на ресторант ONÀ в село Стакевци. Кухнята е специална за гостите на комплекса, тъй като менюто е специално изготвено за него и не може да се открие никъде другаде. “За нас е важно да подкрепяме района както можем, за това се стараем да работим с местни и сезонни продукти. Избираме ферми от близките градове и села, за да можем да предлагаме вкусна, свежа българска храна” , изтъква управителят. 

Преживяването тук е нещо много различно и уникално за България. Архитектурата е унгарска, стилът е запазен старинен и автентичен - като замък. Обстановката е много релаксираща и приятна, защото работим с млад и опитен екип, който прави престоя наистина незабравим, обясни Стайкова.  Невероятните условия правят дестинацията идеална за събития като сватби, юбилеи и други празненаства. Бизнес и тийм билдинг събитията в комплекса също имат голям потенциал, тъй като Bononia Estate Winery & Resort разполага и с огромна заседателна зала със 120 места. От нея, през френските прозорци, се открива спираща дъха гледка към Дунава, а прилежаща към залата е и 180-градусова тераса, която разкрива величието на реката, красотата на лозята и цялостния чар на Северозапада. 

Комплексът разполага и с пура бар с най-различни видове игри и възможности за прекарване на свободното време. Той е зареден с богата селекция от пури и класни напитки, които могат да бъдат открити само на някои ексклузивни места в България.

“В момента много се гордеем, че сме домакини на новия български сериал “С река на сърцето”, който ще стартира през септември по NOVA. Това е сериал за семейство, което се занимава с винен туризъм и за това мястото е изключително подходящо. В главните роли са Александър Димов, Александър Сано, Луиза Григорова, Яна Маринова и много други от обичаните български звезди”, споделя още Стайкова. 

Хотелът е изцяло отдаден на идеята за релакс. Bononia Estate Winery & Resort иска да помогне на гостите си да се откъснат от ежедневието си да се потопят във впечатляващия свят на виното и природата. Има много възможности за външни активности в района - забележителностите край Видин и Белоградчик са десетки, което гарантира незабравимо преживяване. Мястото е отворено към всякакви туристи, като цели да привлече както ценители на вино, така и ценители на хубавия, релаксиращ и луксозен начин на почивка. От управлението казват, че са отворени и към бизнес пътувания, конференции и други корпоративни събития, които искат нещо различно. 

Bononia Estate Winery & Resort е комплекс от висок клас, който спокойно може да бъде поставен както на европейската, така и на световната карта за винен туризъм. Със своите високочаствени лозя, пленителни гледки и страхотно обслужване, не е изненада за никого, че луксозните винарна и хотел са новият хит в Северозапада.

Йоана Шомова

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати