Анализи Транспорт

Съчетаването на работа с почивка на каравана са предпочитани от българите

   
Съчетаването на работа с почивка на каравана са предпочитани от българите

Работодатели предоставят възможности на своите служители за дистанционна работа, което пък удължава летния сезон до края на септември. Съчетаването на работа с почивка на морето се превръща във все по-достъпен и предпочитан избор за българите това лято, показват данните на най-голямата българска платформа за онлайн резервация на каравани у нас Karavani.bg., цитирана от БТА.

Тенденцията workation (от комбинацията на думите work и vacation на английски език), която стана изключително популярна на световно ниво по време на пандемията, се оказва устойчива и дори нарастваща през този сезон у нас. Една от причините е, че компаниите продължават да предлагат на служителите си опцията за работа извън офиса. Това потвърждават 71 процента от участвалите в анкета на Karavani.bg, разпространена сред потребители в социалните мрежи в периода 18-22 август т.г.

Като основен мотив за комбинирането на работа с почивка анкетираните посочват възможността да пътуват и да прекарват времето си на различно място, без да се налага да използват отпуск. Презареждането на батериите - психически и емоционално, както и бягството от рутината на работата в офис или у дома, са сред другите посочени причини.

Каравана, кемпер или бунгало са предпочитан избор за престой, когато почивката е съчетана с работа - 61 процента от анкетираните избират тази опция.

В разгара на сезона Karavani.bg отчита, че българите все повече избират почивка на каравана на Черноморието. Интересът към наемането е значително повишен - 3,5 пъти спрямо миналия сезон. 67 000 души са търсили каравани в сайта от началото на годината до 20 август спрямо малко над 11 000 за същия период през 2021 г.

В подкрепа на данните идва и значителното увеличение на резервациите до края на септември, направени през платформата, което удължава и летния сезон тази година. "Спрямо миналата година резервациите за предстоящия месец септември са два пъти повече, като очакванията ни са да нараснат до три пъти спрямо 2021 г.", коментира създателят на платформата Николай Неков.

Съчетаването на работа с почивка се очертава и като дългосрочен избор. Ако имат възможност да избират колко време да прекарат на морето, докато работят, повече от половината от анкетираните (61 процента) предпочитат това да е за период от един месец или повече, а 18 процента биха го направили за поне две седмици.

Нова тенденция тази година е силното търсене на каравани на къмпинг "Гардения" - между Китен и Лозенец. Като цяло, най-популярните дестинации за почивка на каравана у нас са по Южното Черноморие - около Китен и Лозенец (къмпингите "Гардения", "Якото място", "Китен", "Атлиман"), между Созопол и Черноморец (къмпингите "Градина", "Златна рибка", "Кайт градина", "Еко градина офшор кемп", "Черноморец"), както и къмпинг "Делфин" до Ахтопол. Извън Черноморието голям интерес в платформата има и към къмпинг "Иструм парк" на язовир Искър.

Този сезон платформата отчита още една нова тенденция - все повече компании предпочитат да изпратят служителите си да работят и почиват заедно на каравана. Това помага на екипите да утвърдят още повече успешната работа помежду си, а в същото време се приема от служителите като един от най-интересните бонуси, които работодателите им могат да им предоставят в желанието си за по-добър баланс между работа и свободно време. Ето защо още до края на този сезон онлайн платформата ще предлага нова услуга - прогресивни компании да предоставят почивка на каравана за свои служители и техните семейства.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати