Новини Събития

София на допир ни предлага изложбата ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове) в галерията на Института за съвременно изкуство

   
София на допир ни предлага изложбата ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове) в галерията на Института за съвременно изкуство

Септември наближава и градският живот в София лека полека се завръща с обичайната си динамика. Същото важи и за календара с новите изложби. Една такава под надслов „ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове)“ ще бъде открита в галерията на Института за съвременно изкуство, София на 1-ви септември, четвъртък между 18-20 ч. Тя е част от проекта „Супер позиции/ Заплитане 2022“, който създава нарочна творческа среща между български и чуждестранни художници и куратори, работещи за първи път заедно. В случая младата българска художничка София Грънчарова и утвърденият турски куратор Фират Арапоглу преплитат творчески вдъхновения, провокирани от личния досег на визуалния артист с множеството урбанистични пластове на града София, в който двамата откриват директни и индиректни препратки към европейската странстваща мисъл, културни течения и философски и напълно прагматични инвенции.

София Грънчарова е от поколението на номадите в съвременното изкуство и твори в жанра на авторски книги в лимитиран тираж, пърформанс, фотография, колаж, инсталация, и сайт-специфик намеси. Родена е в София, учи визулни изкуства във Франция и Белгия и в момента осъществява творческата си реализация в България. Участва в множество изложби, образователни инициативи и събствени кураторски проекти, а през 2021 г. създава третата си индивидуална изложба „Ако се вгледаш отблизо, нещата могат да се разпаднат“ в СГХГ.

Фират Арапоглу е историк на изкуството, художествен критик и независим куратор. Той е доцент във Факултета за икономика, администрация и социални науки на Университет „Altinbas“ в Истанбул. Курирал е множество изложби в Турция и в чужбина, между които: „Бъдеще незабравимо“ на Красимир Терзиев (2019, Versus Art Projects, Истанбул); „Петият договор“ на Езра Сатъроглу (2019, Summart, Истанбул), както и програмата за соло-изложби „Simbart за един ден”.

В кураторския текст към изложбата „ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове)“  Фират Арапоглу казва:Модерният град е град на общностите. Той е организиран около капитала и се формира както от натрупването на капитали, така и от движенията, което последното причинява. Цялостното разделение на труда, което произлиза от когнитивните и материални трансформации в съвременните общества, демонстрира сложна вътрешна структура. Тя включва и променящите се социални и пространствени форми. София Грънчарова подхожда към модерния урбанистичен контекст „вибрирайки“ в граничната зона между архитектура, град и тяло. Тя интепретира историческите развития на градските части през „филтъра“ на индивидуалните и социални аспекти, както и през промените в начините на производство

ДРУГ(И) ГРАДСКИ РЕД(ОВЕ) е четвърта изложба от Суперпозиции 2 / Заплитане 2022, едногодишната изложбена програма на Института за съвременно изкуство-София. Програмата съдържа шест изложби, всяка резултат от сътрудничеството между художник и куратор, както и цикъл от образователни събития и дискусии. Те обследват „заплитанията“ на съвременното изкуство с политиката, науката и технологиите, популярната култура, полът и социалните движения, екологията и миграциите. Програмата се реализира с финансовото съдействие на „Програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд „Култура“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати