Анализи

Туризмът във Франция се е възстановил на равнището от преди пандемията

   
Туризмът във Франция се е възстановил на равнището от преди пандемията

Секторът на туризма във Франция отчете изключително добър сезон през това лято. Въпреки инфлацията тежко засегнатият от санитарната криза бранш почти се е върнал на равнището от 2019 г., заяви Дидие Арно, генерален директор на дружеството "Протурисм" (Protourisme), цитиран от Франс прес. Като цяло броят на хотелските нощувки се е увеличил с 2 процента в сравнение с периода преди пандемията, а оборотът е нараснал със 17 на сто, посочи експертът, като изтъкна, че тенденцията е възходящо и в къмпингите и частните квартири.

Това лято сезонът беше много добър, потвърди Соланж Ескюр, национален директор на портала за стаи под наем в частни къщи "Жит дьо Франс" (Gites de France). Процентът на заетост не престава да нараства и е достигнал 86 на сто пред август (+6 пункта спрямо 2019 г.). Между 23 юли и 20 август квартирите са били запълнени дори на 100 процента. Според Кристоф Фанише, президент и главен изпълнителен директор на подразделението за пътнически превози на жп компанията Ес Ен Се Еф (SNCF), лятото е било рекордно. Пътниците на високоскоростните влакове Те Же Ве (TGV) и междуградските "Ентерсите" (Intercites) във Франция през юли и август са били 23 милиона. При международните влаконе - "Талис"(Thalys) и "Евростар" (Eurostar) те са били 28 милиона. Това прави 10 процента повече пътници в сравнение с лятото на 2019 г., изтъкна Фанише. В Париж това лято са се завърнали чужденците, най-вече американците.

Службата по туризъм и конгреси отчита 9,9 милиона туристи, които са посетили френската столица от началото на юни до края на август (-3,5 на сто спрямо 2019 г.). Най-предпочитани обаче остават крайморските дестинации на Средиземно море, в Нормандия и на Атлантичесикя океан, с изключение на районите, засегнати от пожари, посочва Дидие Арно. Развлекателните паркове също са били пълни това лято. Паркът "Астерикс" (Asterix) е посрещнал между 750 000 и 800 000 посетители през юли и август, което е с 20 процента повече от 2019 г.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати