Транспорт

Испанската авиокомпания Иберия експрес отменя полети заради стачка

   
Испанската авиокомпания Иберия експрес отменя полети заради стачка

Испанската нискотарифна авиокомпания "Иберия експрес" (Iberia Express) потвърди отмяната на 12 полета, след като Общия съюз на трудещите се (USO), профсъюз, обхващаш кабинния персонал, обяви 10-дневна стачка, започваща в неделя 28 август, съобщи Ройтерс.

Синдикатът, представляващ 532 души от кабинния екипаж на авиокомпанията, според който 92 полета са били анулирани заради стачните действия, заяви, че ще бъдат засегнати предимно пътуващи в рамките на страната, като броят им ще е около 17 000 души, предаде БТА.

Профсъюзната организация осъди решението да се отменят полетите, вместо да се търси решение на спора относно условията на труд на служителите. "Това решение ясно показва, че авиокомпанията е наясно с дискомфорта на своя персонал, но не отправя предложения (относно условията на труд) на срещите със синдикатите", каза представителката на профсъюза Естефания Диас.

"Иберия експрес", която е част от авиационната група "Ай Ей Джи" (IAG), съобщи, че отменя 12 полета на 28, 29 и 30 август, като говорител на компанията заяви, че все още не е взето решение за полетите, планирани за оставащите дни, в които екипажите ще стачкуват - до 6 септември.

"Тези анулирания (на полети) имат за цел да минимизират преди всичко въздействието върху нашите клиенти", се казва в изявление на превозвача, който отправя апел към синдиката "да отмени стачките и да заложи на диалога, а не на социалната конфронтация".

Трудовият спор възникна на фона на бурното възстановяване на туристическия сектор след пандемията, докато кабинните екипажи и пилотите на някои авиокомпании из цяла Европа изискват по-добри условия на труд и по-високи заплати, за да се компенсира инфлацията.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати