Новини Събития

Велислав Минеков: Остров Св. св. Кирик и Юлита може да се превърне в световен център за култура

  29.08.2022 09:05  
Велислав Минеков: Остров Св. св. Кирик и Юлита може да се превърне в световен център за култура

Остров "Св. св. Кирик и Юлита" може да се превърне в световен център за култура, който ще привлича туристи целогодишно, заяви днес служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, предава БТА.  Той инспектира състоянието на сградите на острова край Созопол, придружен от Мария Нейкова, областен управител на Бургас, и Тихомир Янакиев, кмет на Община Созопол.

Проф. Минеков припомни срещите, които вече е провел в търсене на подкрепа за мащабния проект на Министерството на културата (МК), имащ за цел да превърне остров "Св. св. Кирик и Юлита" в културно средище. Министърът вече е разговарял с посланика на ОАЕ Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, с генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле, със заместник-генералния директор на ЮНЕСКО по културата Ернесто Отоне Рамирес, както и с посланика на Франция у нас Флоранс Робин.

По думите на министъра, той е получил обещание за помощ не само от ЮНЕСКО, а и от различни фондации, които подпомагат подобен вид културно наследство и неговото консервиране и реставриране. Проф. Минеков изрази съжалението си, че вследствие на тези разговори не са предприети необходимите действия. "Със започването си като министър се върнах към тези добри намерения. Съжалявам, че шест месеца бяха пропуснати.

Веднага говорих с кмета на Созопол, говорих с американска фондация, която искам да помоля за помощ", каза министърът. Допълни, че е имал посещение при посланика на Обединените арабски емирства, като след разговора им е подготвен меморандум. "Той мина през Министерския съвет на последното заседание в петък. Очаквайте на 1 и 2 септември един човек да отиде в една държава и да ни каже какво ще се случи натам...", каза министърът. Инспекцията е по повод подновената работа по превръщането на острова в световен център на изкуствата.

По думите на проф. Минеков основният проект за остров "Св. св. Кирик и Юлита" е отпреди 11 години, но днес е възроден и по него се работи отново. "Проектът е достоен, проектът е фантастичен. Всичко, което се предлага, е напълно възможно за реализация. И тук ще стане наистина световен център за култура... Този център няма да зависи от туристите през юли и август, а ще работи целогодишно и ще привлича много туристи, много публика", посочи министърът. Допълни, че в една от сградите на острова "ще се направи и истинският музей на град Созопол". "Както г-н Минеков каза, опазването на културното наследство е приоритет на служебното правителство. За нас този проект е от съществено значение и именно затова и благодаря на министъра, че още миналата година така прегърна нашето настояване да се отдаде значимото на този остров, който действително има големите шансове да се превърне в световен център", каза Мария Нейкова. Допълни, че министърът вече е набелязал някои от приоритетните действия, като едно от тях е ремонтът на покрива на една от сградите на острова, който ще се осъществи с пари от извънредната комисия. Според нея при финансирането на проекта ще се включат и европейски фондове, както и средства от други, неправителствени световни организации, които имат практика да подпомагат културно-историческо наследство, когато то е със световно значение. "Вероятната цена на целия обект е равна на половингодишния бюджет на цялото министерство. Не е възможно без чужда помощ", подчерта проф. Минеков. Както писа БТА, министърът на културата ще присъства на официалното откриване на празниците на изкуствата "Аполония", което ще се състои тази вечер в Созопол.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати