Анализи

Световното първенство по футбол в Катар предизвиква бум на туризма в Близкия изток

   
Световното първенство по футбол в Катар предизвиква бум на туризма в Близкия изток

Катар се насочва към бум на туризма покрай Световното първенство по футбол в момент, когато страната от Персийския залив се подготвя да приеме над един милион почитатели. Едно усложнение – много от тях не могат или няма да отседнат там, пише Bloomberg.

Недостигът на места за настаняване и ниската толерантност към алкохола и купоните в консервативната мюсюлманска страна са причината десетки хиляди фенове да изберат близки страни за престоя си по време на едномесечния турнир. Полети в деня на мача от големи близкоизточни градове ще превозват зрители на мачовете, които ще се възползват от авиокомпаниите, хотелите и местата за настаняване в страни като Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Оман.ОАЕ е лидер сред близкоизточните страни по годишен брой посетители. Графика: Bloomberg LPОАЕ е лидер сред близкоизточните страни по годишен брой посетители. Графика: Bloomberg LP

Вече популярният туристически хъб Дубай изглежда ще се възползва най-много. От над 90 нови полета, които ще кацат всеки ден в града домакин Доха, около 40 ще излитат от ОАЕ. Нов хотел, построен на изкуствен остров с формата на палма, е заделен за гости, които планират да се установят в Дубай и да вземат 40-минутен полет до Доха, като имиграционните процедури се облекчават.

Дубай ще бъде „голямата порта“ към Световното първенство с вероятно повече хора, които ще идват през града, отколкото директно в Катар, казва Хол Грифитс, главен изпълнителен директор на Dubai Airports. “Капацитетът за хотелско настаняване в Катар е относително ограничен, а тук можем да предложим толкова много“, допълва той.

Катар се готви от 12 години да приеме Световното първенство и счита, че притокът на 1,2 млн. посетители ще прибави 17 млрд. долара към икономиката му. На фона на притесненията от криза с настаняването организаторите отдават под наем два круизни кораба и ще опънат над 1000 палатки в пустинята. Регионални линии ще свързват Доха с останалите градове, включително Мускат, Рияд, Джеда и Кувейт.

Саудитска Арабия и Оман провеждат фестивали, за да привлекат почитатели, и планират да облекчат процедурите за пътуване. Саудитската туристическа агенция твърди, че очаква 30 хил. посетители заради Световното първенство, а регистрираните за фен карта Хаяя в Катар могат да кандидатстват за визи за многократно влизане в кралството.

Свързани статии

В същото време министерството на културното наследство и туризма в Оман съобщава, че турнирът ще „засили популярността на много регионални дестинации“ и ще има икономически последици много след края на събитието.

ФИФА и Катар приветстват ползите от туризма за региона.

Колебливи почитатели

Не само ограничените възможности за настаняване карат феновете да погледнат към други страни.

Местният дрескод изисква мъжете и жените да покриват тялото си от раменете до коленете на много обществени места, а строгите правила за употреба на алкохол не правят Катар идеалната дестинация за някои.

„Футболните фенове обичат да се забавляват много и мисля, че има голямо колебание към Катар като страна“, коментира Дан Алън, управляващ директор на базираната в Лондон агенция DPA Sports Travel. „Дубай изглежда по-безопасен вариант за феновете, които искат да живеят на ръба“, допълва той.

По-достъпните места за настаняване, налични стаи в доверени вериги и очакването, че ОАЕ ще имат по-снизходителен подход към алкохола карат много хора да избират Дубай пред Доха, отбелязва Алън.

Остава да видим дали големият спонсор Anheuser-Busch InBev ще успее да убеди Катар да позволи на почитателите да пият бира Budweiser на стадионите – битка, която компанията води за Световното първенство през 2014 г. в Бразилия и спечели.

Катарските власти обещават, че алкохолът ще бъде наличен в определени „фен зони“ извън стадионите и други обществени места, а допълнителни подробности ще бъдат обявени своевременно.

Свързани статии

В същото време фен зони ще изникват около Дубай, включително NH Dubai The Palm, където туристическата агенция Expat Sports предлага пакети с полети до Катар и спортен бар на място за гледане на мачовете. Агенцията очаква всичките ѝ 5000 стаи да бъдат резервирани и е вземла още стаи в други хотели в очакване на нарастване на търсенето.

Компактно събитие

Най-натовареният период за Катар ще бъде груповата фаза, когато на стадионите в и около Доха ще се провеждат по четири мача на ден. Два от стадионите са само на десет минути разстояние с кола, а най-отдалеченият е само на един час път. Това прави събитието по-компактно от предишното 21-о Световно първенство по футбол.

Русия, която беше домакин на предишния турнир, разпредели стадионите в 11 града, а Бразилия проведе мачовете в 12 града. За Световното първенство през 2026 г. домакинството ще си разделят Мексико, Канада и САЩ.

Компактният турнир предлага на почитателите възможността да гледат повече от един мач дневно, казва Алън Холт, управляващ директор на Expat Sport. Холт, който спал на пода на спортна зала по време на Световното първенство в Япония през 2002 г. и споделял едностаен апартамент с четирима приятели в Москва през 2018 г. и казва, че недостигът на места за настаняване за толкова голямо спортно събитие не е нещо ново.

А феновете на футбола са показвали нееднократно, че са готови да пътуват за мачовете.

„Очаквам хората, които за първи път посещават региона, да си тръгнат впечатлени. За някои хора това е задължително преживяване, за други то е пътуване с приятели веднъж на четири години, а за мнозина е възможност да посетят различна част на света в сравнение с всичко до този момент“, отбелязва Холт.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати