Транспорт

Пилоти на Air France са уволнени след сбиване на борда на самолет

   
Пилоти на Air France са уволнени след сбиване на борда на самолет

Двама пилоти на авиокомпания Air France са отстранени след сбиване в пилотската кабина по време на полет Женева-Париж, извършен през юни, съобщи служител на компанията. 

Вестник La Tribune съобщава, че главният пилот и вторият пилот са се скарали малко след излитането на самолета, хванали се за яките, след като единият ударил колегата си. Член на кабинния екипаж е трябвало да прекара остатъка от полета в кабината, за да наблюдава пилотите.

Новината за сбиването се появи, след като френската агенция за въздушни разследвания BEA издаде доклад, в който се казва, че пилотите на Air France не спазват процедурите, свързани с безопасността. Всъщност кавгата между двамата пилоти е най-слабото нарушение на фона на описаните в доклата. През декември 2020 г. се съобщава за изтичане на гориво при полет на Air France от Бразавил в Република Конго до Париж. Тогава пилотите са пренасочили самолета, но не са прекъснали захранването на двигателя, нито пък са сметнали за нужно да кацнат възможно най-скоро, както изисква процедурата за безопасност. Самолетът каца в Чад, но според доклада на BEA двигателят е можел да се е запалил докато стигне до там.

Споменават се три подобни случая между 2017 г. и 2022 г. Тогава пилотите са действали въз основа на собствен анализ на ситуацията, а не на протоколите за безопасност. Air France съобщи, че в отговор извършва проверка по случаите и обещва да следва препоръките на BEA.

Авиокомпанията обаче отбелязва, че извършва хиляди полети дневно, а в доклада се споменават само четири инцидента с безопасността. Пилотският синдикат на Air France настоя, че сигурността е от първостепенно значение и защити действията на пилотите си по време на извънредни ситуации.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати