Новини Събития

Туроператори от Турция откриха нови възможности за туризъм в Стара Загора

   
Туроператори от Турция откриха нови възможности за туризъм в Стара Загора

Групата е от представители на туроператорски фирми, членки на Асоциацията на туроператорите от европейската част на Турция (TURSAB) беше на тридневно посещение в Стара Загора. Тя беше водена от председателя на асоциацията Орхан Чеби, включваше 14 специалисти в туристическия бранш и двама журналисти, които ще информират чрез своите медии за посещението в Стара Загора. 

Гостите бяха от Северна Турция, от градовете Одрин, Чорлу и Текирдаг, а посещението им е по инициатива и покана на Община Стара Загора, Търговско-промишлената палата - Стара Загора и Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите – Стара Загора. Целта на тази визита е да бъдат представени възможностите за туризъм, които предоставя региона и конкретно градът. 

Стотици българи редовно пътуват като туристи в Турция всяка седмица. Една от задачите ни е да покажем, че турските граждани също могат да открият интересни места и събития в България. И първият резултат вече е постигнат – организирани групи с туристи от Турция ще посетят Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ и ще се включат в разнообразната програма в края на септември 2022 г., казва Олег Стоилов, председател на ТПП – Стара Загора. 

Партньор в работното посещение в Стара Загора е Асоциацията на туроператорите на европейската част на Турция, която е най-голямата в сектора за този регион. Нейният председател Орхан Чеби даде висока оценка за потенциала на местата, които гостите посетиха – културни институти, музеи, места за настаняване и ресторанти. 

Бяха проведе разговори с директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов. Операта ще популяризира по-активно своите бъдещи представления, като предоставя информация и на турски език. Това ще помогне групи от Турция да посещават организирано сцените на операта и в тези случаи изпълненията ще се субтитрират и на турски език. Старозагорската опера е готова да подготви и изнесени спектакли – на сцени в Текирдаг и Чорлу, и това също би стимулирало и активизирало бъдещи посещения на турски туристи в региона на Стара Загора. 

Туристическият информационен център, съвместно със Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, организираха програмата на посещението гостите. Председателят на сдружението Вени Петрова и Маргарита Крумова, началник отдел „Туризъм и младежки дейности“ към Общината неотлъчно бяха с гостите през цялото време на посещението. Посетиха Регионалния исторически музей, Музея на религиите, Музей „Неолитни жилища“ и комплекса Античен форум Августа Траяна, където ще се проведе и „Августиада“.  При настаняването си бяха посрещнати в четиризвездения бизнес хотелхотел BBH (Best Boutique Hotel), но се запознаха и с възможностите на други хотели и ресторанти. Стара Загора може да предложи стотици културни и спортни събития, исторически места и тихи кътчета на гостите си. Градът разполага с близо 60 места за настаняване. 

Гостите от Турция се включиха в програмата на Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка", като бяха посрещнати от и зам.- кмета на Стара Загора, с ресор туризъм, Милена Желева. Те се забавляваха с и атракциите, които бяха организирани в къта „Селски двор“, показващ в парка на Старозагорските минерални бани как се готвят традиционните български ястия и сами взеха участие в кулинарните предизвикателства. Имаха възможност да наблюдават и автентичния танц на нестинари, който също беше част от програмата на събора. 

Делегацията от Турция посети парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) и обновения зоопарк, който също е място, което има голям потенциал за привличане на туристи от съседната държава. Търговско-промишлена палата – Стара Загора осигури преводачи от български на турски език, което също помогна за успеха на деловото посещение. На много от местата присъстваха и председателят на Палатата Олег Стоилов и Исмет Чавушооглу, собственик на „ЕЛТЕ Инженеринг“, който ръководи и турското направление към ТПП – Стара Загора. 

Посещението на турската група от представители на туроператорски фирми и журналисти завърши в комплекса на „Зара Естейт“ в село Главан. Той обединява бутикова винарна, спа комплекс и хотелска част, разположени в красива местност. Предимство е географската близост до границата с Турция и гостите декларираха готовност да организират специални посещения в комплекса или да го включат като точка от бъдещи туристически турове в региона. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати