Новини Турагенции

Туристи чакат по 8 часа на граничен пункт Малко Търново

   
Туристи чакат по 8 часа на граничен пункт Малко Търново

Осем часа чакане на българо-турската граница проваля всяка екскурзия. Държавата спешно да води разговори за отделни гишета за автобуси и автомобили и от турска страна, призоваха от Бургаската регионална туристическа камара.

"Всички чакаме наредени на опашка, за да преминем турско-българската граница, караме се автобуси и коли, защото няма ред. Не знам колко писма писахме и резултат нулев. Станах свидетел как турците си защитават своите автобуси, защото държавата така наредила. Всички турски фирми, превозващи по линиите минаха, а българските автобуси ги държат. Срам ме е от безхаберието на нашите управници," написа в гневен пост във фейсбук Евелина Пулева, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара.

Километричните опашки на граничния пункт Малко Търново са ежедневие, категорична бе тя пред БНР-Бургас: "Разправии, викане, караници, обиди! Това ми е поне десетия път, в който влизане от българска в турска граница, имаме опашка. Чакането е минимум 2 часа. Ако на турската граница не работи системата, става нещо по-лошо, каквото ми се случи на мен-става 8 часа преминаване. Оттам цялата програма трябва да я изместим, аз де факто не можах да си проведа първия ден, това напряга и самите туристи." Ситуацията се усложнява от преминаващите пеша с куфари границата, които директно се нареждат на гишетата за проверка без да чакат ред като превозните средства.

Туристическият бранш апелира към министрите на вътрешните работи и туризма, граничните служби да направят среща с турската страна и да създадат нова организация за работата на пункта, "Гише да обслужва само автобуси, Гранична полиция регулира движението-и от турска, и от българска страна. На друго гише да се обслужват само колите. На колко катастрофи станахме свидетели? Тези шофьори от желязо ли са? Той чака на граница, но не спи, не почива. Заради сигурността на пътниците в цял свят автобусите минават на отделно гише." В противен случай скандалите и изнервящото чакане на Малко Търново ще откажат много хора от пазар и почивка в южната ни съседка, предупреждава Пулева.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати