Новини Събития

София ще има леден парк от декември

   
София ще има леден парк от декември

Преди няколко години подписахме споразумение с Природен парк Витоша. Нашата планина все повече се превръща в градски парк. Затова си поставихме задача да си сътрудничим, така че да помогнем в ориентацията на хората, да възстановим обекти, които бяха в много лошо състояние. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция за дейностите на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

По програмата , чрез Фондацията „София – европейска столица на спорта“, Столичната община отделя ежегоден бюджет, който е насочени предимно към възстановяване на обекти за маркиране на различни маршрути. Тази година са маркирани туристическа инфраструктура, маршрути в планината, възстановени са 11 чешми, Симеоновските езера, заслони. „Програмата ни ще продължи, смятам, че те я резултатна и ефективна“, заяви кметът Фандъкова.

Като важен акцент на пресконференцията бе откроена предстояща официална церемония в НДК на 3 декември, на която ще бъде връчено на София знамето за Световна столица на спорта през 2024 г. Инициативата е съвместна на Асоциацията на европейските градове и региони и Юнеско. На събитието ще присъстват легендарни български спортисти – Румяна Нейкова, Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Мария Грозева, Йорданка Благоева, както и почетният президент на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели.

„Убедена съм, че и през 2024 г. София ще се представи отлично. Подготвяме много сериозна програма с над 100 събития, посветени специално на тази инициатива. 

Председателят на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев обяви и най-новата инициатива на фондацията – реализиране на леден парк. Той представлява цялостна конструкция с проект, който включва 3,5 дка алеи и „малко от централна част“ в Княжевската градина. Над заледените пространства ще бъдат изградени мостчета за пешеходците, ще бъдат обособени и няколко къта – за най-малките и за напреднали. Идеята е леденият парк да бъде посещаван от сутринта до 23:00 ч. Днес са проведени и разговори с главния архитект на София Здравко Здравков, за да бъдат дадени необходимите разрешения за изграждането на ледения парк.

„Плануваме откриването да бъде на 1 декември, което ще съвпадне с празниците по случай избора за световна столица на спорта на София“, каза Илиев. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати