Новини Събития

Увеселителен парк Леголенд строят в Шарлероа

   
Увеселителен парк Леголенд строят в Шарлероа

До пролетта на 2027 г. ще бъде напълно завършен. Инвестицията се оценява на 370 - 400 милиона евро. Според валонския министър-председател Елио ди Рупо проектът е важен в социален план, тъй като създава над 1000 работни места от началото на дейността на Леголенд. "Трябва да покажем, че Валония, подобно на други региони на Европа, е регион с висока производителност" и бъдещият парк ще допринесе за това желание, каза валонският министър-президент. "Леголенд" е първокласен парк за отдих, чийто финансов модел е много стабилен", добави Вили Борсус, валонският министър на икономиката, пише Dir.bg. Това е структуриращ проект, който ще ангажира местни фирми за строителството и в частност за доставчиците.

Инвеститори

Инвестицията се оценява на 370 - 400 милиона евро, като първоначалният бюджет беше по-близо до 300 милиона евро. Това би превърнало проекта във втората най-голяма инвестиция за последните десет години в регион Валония след "Гугъл" (Google) в Монс. Тази сума ще бъде разпределена между различните партньори, като делът за Валония е около 100 милиона евро нетно в зависимост от текущия бюджетен анализ. Банковите партньори ще се включат с между 75 и 100 милиона евро. Трябва също така да се отбележи, че всяка година в парка ще бъдат инвестирани допълнително между 10 и 15 милиона евро, предава специално за БТА белгийската агенция Белга.

Туризъм

Подобна атракция би засилила туризма в Европа и по-специално във Валония, подчертаха заинтересованите страни във вторник сутринта по време на пресконференция в "Лего Дискавъри Сентър" (Lego Discovery Center) в Брюксел. Целевите клиенти всъщност са главно тези от Валония, Бенелюкс и северна Франция, но също така и тези, които са по-далеч и са по-склонни да останат няколко дни на белгийска територия. Това е част от континента, в която "Мерлин ентъртейнмънтс" (Merlin Entertainments) от няколко години се стремеше да се разшири и която беше идентифицирана като жизнеспособен пазар на четвъртия парк "Леголенд" в Европа.

Извършените технически и пазарни проучвания също показаха пълния потенциал на локацията на бившата промишлена площадка на "Катърпилър" (Caterpillar), където работеха 2200 души и която Валония закупи от американската група за символичното 1 евро. Обектът се намира в центъра на гъсто населен район и в близост до магистрали, гари и летище.

"Силният апетит към марката "Лего" предполага 21 милиона потенциални посетители, намиращи се на по-малко от два часа път с кола от обекта", казват различните партньори. Такъв парк обикновено привлича между 1,5 и 2 милиона посетители годишно и прогнозите показват, че това число може да бъде достигнато и в Шарлероа, където се надяват на "много значителен" оборот от 120 милиона евро.

"Леголенд" и неговата инфраструктура първоначално ще се разположат на площ от 70 хектара, а резерв от 20 хектара ще позволи бъдещи разширения и разработки. Паркът ще има няколко тематични зони, както и възможност за настаняване (хотели, вили и др.). В случай на свръх увеличение на разходите се предоставя вариант за изход. Така че през следващите седмици и месеци инвестиционните разходи ще бъдат обект на по-задълбочени проучвания, за да останат приемливи за всяка от заинтересованите страни.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати