Турагенции

Невена Николова, Дрийм Холидейс: Клиентите ще си получат парите през застрахователите

   
Невена Николова, Дрийм Холидейс: Клиентите ще си получат парите през застрахователите
В Министерството на туризма постъпи първо съобщение за фалит на голям туроператор
  Мирослав Иванов

„Всички клиенти могат да си получат парите през застрахователите във връзка със спирането на нашата дейност. Не успяхме да се възстановим от Ковид пандемията и да върнем всички средства на физическите лица и туристически агенти въпреки помощта от държавата. Затова обявихме процедура за несъстоятелност, за да може клиентите да си получат парите“. Това обяви пред TravelNews Невена Николова, собственик и управител на „Дрийм Холидейс БГ“. Според нея такъв е законът и редът при официално обявяване на несъстоятелност. Николова допълни, че са връщали средства или са предлагали замяна на екскурзии до последно. Тя не уточни точно колко средства дължат на клиенти от 2020 г. насам.

Невена Николова е подала на 21 юли 2022 г. в Министерството на туризма уведомление за прекратяване на дейността, а от Търговския регистър е видно, че молба за откриване на производство по несъстоятелност е входирана до Софийски градски съд на 5 август 2022 г. и е с дата на обявяване 8 август, поради неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост.

"Дрийм Холидейс БГ" е сред туроператорите, получили солидна безвъзмедна помощ за възстановяване на дължимите суми към клиенти с провалени заради ковид-ограниченията екскурзии и почивки, както и за покриване на текущи разходи по време на пандемията за периода от април 2020 г. до април 2022 г. Проверка показва, че само за възстановяване на пари за провалени пътувания тя е получили 124 хил. лв., отделно над 129 хил. лв. за оборотен капитал и ликвидност, изчисли сайтът „Сега“.

Председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) Павлина Илиева обяви пред TravelNews, че компанията „Дрийм холидейс БГ“ е взела помощи по всички програми на Министерството на туризма, по които трябва да върне парите на клиентите. Компанията е член на организацията. „Не виждам основание за фалит, защото всички работим в момента“, коментира Илиева, но допълни, че все още има фирми, които дължат пари на клиенти и продължават да връщат чрез дейността си или чрез кредити. Илиева напомни, че собствениците на туроператорите са съдлъжници като физически лица към държавата във връзка с получените помощи. От пандемията насам има десетки туроператори и туристически агенти, които са замразили работа.

От Министерството на туризма засега не коментират случая, но изпратихме въпроси.

На интернет страницата на туроператора е написано съобщение, че от 20.07.2022 г., „ Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД прекратява турагентска и туроператорска дейност. "Всички клиенти с неосъществени пътувания по договори за продажба на туристически пакети могат да предявят щета към застрахователните компании за възстановяване на заплатените суми с 5 - годишна давност по застраховка професионална отговорност на туроператора, както следва:

- за договoри, сключени през 2019 г. към застрахователно дружество "Армеец“

- за договoри, сключени през 2020 г. към ЗАД „Алианц България“

- за договoри, сключени през 2021 г. към „Лев Инс“

В регистъра на туроператорите към Министерството на туризма е отбелязано, че е получено писмо от ЗД ЕВРОИНС АД с което уведомяват министъра на туризма, че застрахователна полица № 03700100003718/09.02.2022 г. по застраховка "Отговрност на туроператора е предсрочно прекратена поради неплащане на застрахователната премия". Става въпрос за полицата за настоящата 2022 г.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати