Анализи

ЕС преустановява издаването на облекчени визи за руснаците

   
ЕС преустановява издаването на облекчени визи за руснаците

ЕС преустановява действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, но не и цялостна визова забрана. Това съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".

"Европейският съюз ще преустанови действието на споразумението с Русия, което облекчава издаването на визи, но няма да бъде наложена обща забрана за издаване на визи, тъй като по този въпрос няма единодушие", заяви Сиярто във Facebook.

Унгария, заедно с няколко други държави членки, се е противопоставила на руската визова забрана на срещата на министрите на ЕС в Прага.

"Няколко държави членки издигнаха глас срещу това, включително и аз", допълни той. По думите му споразумението, което облекчава издаването на визи, е взето решение да бъде спряно с подкрепата на квалифицирано мнозинство, пише БГНЕС.

Източните и скандинавските страни твърдо подкрепят забраната, докато Германия и Франция предупредиха своите колеги, че тя ще бъде контрапродуктивна, заявявайки, че на обикновените руснаци все пак трябва да бъде разрешен достъп до Запада.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати