Новини Транспорт

Пилотите на Луфтханза ще стачкуват в петък

   
Пилотите на Луфтханза ще стачкуват в петък

Пилотите на германския авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa) ще стачкуват в петък (2-ри септември), обявиха от синдиката на самолетния пилотен персонал Vereinigung Cockpit (VC), като това представлява ескалация на продължаващ спор за заплатите, който допълнително ще задълбочи тазгодишния летен хаос при пътуванията, съобщава Ройтерс.

Синдикатът VC заяви, че преговорите за заплащането са се провалили и че стачката ще засегне пилотите на пътническата авиокомпания, както и на карго подразделението на "Луфтханза".

От "Луфтханза" заявиха, че компанията ще направи всичко възможно, за да сведе до минимум последиците от стачката на пилотите, като в същото време защитиха предложението си по време на преговорите за заплатите.

Майкъл Нигеман, член на изпълнителния борд на Lufthansa, отговарящ за човешките ресурси, каза, че германският превозвач е направил добра, балансирана оферта по време на разговорите и стачката ще причини неудобства на няколко хиляди клиенти.

"Искаме решения на масата за преговори", каза той и добави, че предложенията на Lufthansa са добра основа за продължаване на преговорите.

Lufthansa предлага по-голямо основно месечно заплащане за общо 900 евро, което да бъде факт на два етапа в рамките на 18-месечен срок, както и споразумение, гарантиращо пилотският персонал с минимален размер на авиопарка.

Стачките и недостигът на персонал вече принудиха авиокомпаниите, включително Lufthansa, да отменят хиляди полети това лято и причиниха часове на дълги опашки на големите летища, разочаровайки летовниците, желаещи да пътуват след вдигането на ограничителните мерки, свързани с коронавирусната пандемия.

Профсъюзът VC настоява за увеличение на заплатите с 5,5% през тази година за своите над 5000 пилоти и автоматична инфлационна компенсация след това. "Отново не получихме съществена оферта. Това е отрезвяващо и пропусната възможност“, каза говорителят на VC Матиас Байер.

Вчера пилотите от дъщерното дружество на Lufthansa - Eurowings гласуваха в подкрепа на стачките, но първо настояват да се продължат преговорите за заплатите.

По-рано през август ръководството на "Луфтханза" постигна споразумение за заплащане с наземния персонал, предотвратявайки по-нататъшни стачки, след последната в края на юли, която принуди самолетният превозвач да отмени повече от 1000 свои полета.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати