Анализи Новини

Над 60 000 руски туристи са посетили България през Турция

   
Над 60 000 руски туристи са посетили България през Турция

"Руснаци по морето има. Около 100 хиляди имота имат руснаците по нашето Черноморие. Те влизат през Турция, плащат сериозни разходи, за да кацнат в България, но въпреки това идват. Посетилите България руснаци от началото на годината са над 60 хиляди души. Всеки един турист е желан турист", това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Досега руснаците ползваха едно облекчение, визата струваше 35 евро за тях, вместо 80 евро, колкото струва по принцип. Това облекчение ще отпадне. Няма как да се забрани да влизат руснаци, но визата им ще се оскъпи. Това е решение на ЕС, с което ние не сме напълно съгласни, но като членове на съюза, ще трябва да се съобразим", каза той пред БНТ. 

Министър Димитров съобщи, че туристите влезли в България от началото на годината до края на август са над 5 милиона, което е близо до рекордната за туризма 2019г. 

"Основната ни цел е да се издължим на хотелиерите, но това са европейски пари. Всяка една стотинка ще бъде проверена как е била разходвана, когато сме 100% сигурни, че няма измами, всичко ще бъде платено. В края на програмата ще има период от 10 дни и всеки, който се чувства ощетен, ще може да подаде жалба. Ако има грешка, тя ще бъде поправена", увери Димитров по повод изплащането на парите на хотелиерите, които подслониха украински бежанци. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати