Заведения Новини

Алибегов: Няма никакви мерки в подкрепа на бизнеса

  04.09.2022 11:53  
Алибегов: Няма никакви мерки в подкрепа на бизнеса

„В момента просто оцеляваме, няма печалби, инвестициите в каквото и да било са спрели. След COVID банките не искат и да чуят за туризъм, тъй като се води несигурен сектор. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов по Нова тв.

„Няма никакви мерки в подкрепа на бизнеса, потреблението е с над 40% по-ниско, а разходите - повече от два пъти по-високи. Като цяло бизнесът не е конструиран да живее от компенсации от държавата, а от печалби”, каза Алибегов.

Според него това лято е било по-слабо от миналогодишното за туристическия бранш. За сметка на това разходите на хората в този бизнес са скочили с 2,5 – 3 пъти. Той подчерта, че евентуално увеличаване на данъците в настоящия момент е невъзможно и би било „самоубийствено за икономиката”.

"Много хора напуснаха заради несигурност, която не зависи от собствениците. Това е несигурен бранш. Хората видяха, че могат да ни затворят и предпочетоха да работят  в други сфери за по-малко пари, но сигурни", каза Алибегов. Преди началото на COVID кризата служителите в ресторантьорството и хотелиерството масово отказвали да плащат високи осигуровки. Ако даден работодател поставял това като условие, офертата му била отказвана. Това каза още председателят на Българската асоциация на заведенията.