Новини Събития

Гърция призова европейците да идват на топло през зимата

   
Гърция призова европейците да идват на топло през зимата

Гръцкото министерство на туризма кани жителите на държавите в Европа да дойдат да прекарат зимата в топлия климат на южната ни съседка , съобщава сайтът makthes.gr. Гърция започва активна кампания за подпомагане на своя туризъм и през предстоящата зима. Целта ѝ е да привлече европейски пенсионери и млади хора, които биха могли да работят от разстояние и да прекарат зимните месеци в страната, където разходите за отопление са пренебрежимо малки в сравнение с останалата част на Европа.

„Скъпи германци, елате да прекараме зимата на плажа“, беше заглавието на публикация в онлайн изданието на BILD, която прикани желаещите да прекарат зимата без... отопление в Гърция. „Гърция предлага убежище на германци, които страдат от шока и страха от енергийната криза“, казват гръцкият министър на туризма Василис Кокилиас и кметът на Хания, на остров Крит, Панайотис Симандиракис.

В Гърция активният сезон приключва в средата на септември, но много от най-южните острови приемат гости и през октомври и дори през ноември. Това лято най-съществените приходи на гръцкия туризъм дойдоха от увеличението на германския пазар. До края на август броят на германските пътници на международното летище в Атина е с 29% по-голям, отколкото през същия месец на 2019 г. В Родос са пристигнали с 25% повече германски туристи, а в Хания броят им е със 78% по-висок.

През първите три седмици на август летищата на Цикладските острови, на архипелага Додеканези и около Родос и Крит отбелязаха с 16% повече пътници, отколкото в предпандемичната 2019 г. Тогава гръцката икономика е спечелила 18,2 млрд. евро от туризма, докато за тази година прогнозите са за поне 20 млрд. евро.

В рекордната за туризма 2019 г. Гърция е посетена от почти 31,3 милиона туристи и 2,6 милиона круизни пътници. За тази година наблюдателите на пазара очакват петпроцентно увеличение на броя на посетителите в сравнение с 2019 г.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати