Анализи Новини

Отделен ваучер трябва да бъде обособен за туризма

   
Отделен ваучер трябва да бъде обособен за туризма

По-големите оператори на пазара вече имат по над 100-150 хотела и туристически обекти, които приемат издадените от тях ваучери. Това казва пред TravelNews председателят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Меди Бенбугера.

Г-н Бенбугера, какъв е интересът към ваучерите за туризъм?

  • Интересът към използването на ваучери за храна и за туризъм е умерен, тъй като все още мярката не е много добре позната на туристическия сектор и на потребителите. Тя беше приета в началото на юли с актуализацията на бюджета и се радва на подкрепата на Министерството на туризма и някои от асоциациите в сектора. Членовете на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) се стремят да популяризират мярката сред своите клиенти - работодатели, както и да сключат максимален брой договори с доставчици на туристически услуги, така че потребителите да могат да се възползват от нея и след края на летния сезон в хотели в планинските курорти, СПА хотели и къщи за гости.

Колко хотели, ресторанти и туроператори сключиха договори с операторите на ваучери?

  • Голям брой хотели и други доставчици на туристически услуги вече са сключили договори с операторите на ваучери за храна. По-големите оператори на пазара вече имат по над 100-150 хотела и туристически обекти, които приемат издадените от тях ваучери. Важно е да се отбележи, че един хотел или туристически обект може да сключи договор с повече от един оператор на ваучери за храна, за да има по-голям потенциален брой клиенти. Потребителите могат да видят списъци на доставчиците на туристически услуги, приемащи ваучери, на сайтовете на операторите на ваучери за храна. Колкото до ресторантите, ваучери за храна могат да се използват в ресторанти от самото създаване на системата.

Защо няма интерес от страна на туроператорите?

  • Операторите на ваучери изпратиха предложения за сътрудничество на всички сдружения и организации в сектора, които ни бяха предоставени от Министерство на туризма. Някои доставчици на услуги проявяват по-голям интерес към услугата от други, като операторите на ваучери за храна остават отворени да работят с всички, предоставящи услуги в сектора на туризма.

Какви са пречките да станат по-популярни ваучерите за туризъм?

  • Първо трябва да отбележим, че това не са специфични ваучери за туризъм, а ваучери за храна, които могат да се използват и за туризъм. Системата на ваучерите за храна е добре позната на работодателите и работещите, тъй като това е най-популярната социална придобивка в България, която съществува от близо 20 г. Една от възможните идеи за популяризирането на възможността за заплащане на туристически услуги е по-масирана реклама, както от страна на операторите на ваучери, така и от самия туристически сектор, асоциациите в него и Министерството на туризма.

Всеки хотел, туроператор и ресторант ли може да участва във ваучерната система? Как се сключват договорите?

  • Всеки доставчик на туристически услуги, регистриран според Закона за туризма, може да участва във ваучерната система, стига да има регистрация по ДДС. Другото условие е доставчикът да има сключен договор за приемане на ваучери с операторите на ваучери за храна, които имат разрешение за извършване на тази дейност от Министерство на финансите. Можете да намерите пълния списък тук https://www.minfin.bg/bg/531.

Колко потребители ползват ваучерите за храна годишно? 

  • Над половин милион служители ползват ваучери за храна на месечна база, предоставени от техните работодатели. Ваучерите за храна са най-популярната социална придобивка в България от вече близо 20 г., като те увеличават покупателната способност на служителите и са предпочитан инструмент за мотивация от работодателите, особено в момент на криза като настоящия. Ваучерите за храна до 200 лв. на месец на служител са освободени от данъци и осигуровки, като редица проучвания показват, че това води до изсветляване на икономиката, увеличава събираемостта на данъците и има позитивен ефект върху бюджета.

Колко средства от предвидените в бюджета очаквате да отидат за туризъм и колко ще останат за храна?

  • Общата квота за ваучери за храна за 2022 г. е 1 млрд. лв. Тя представлява общият обем ваучери, които могат да бъдат издадени от операторите на ваучери за храна. Няма определен обем ваучери за туризъм, това зависи от крайните потребители на ваучери за храна и къде избират те да харчат своите средства. За да има реален ефект мярката, а именно да се подпомогне сектора на туризма и да се насърчат вътрешните пътувания, АОВХ смята, че трябва да бъде обособен отделен ваучер за туризъм. Това е начинът, по който функционира системата в други европейски държави, например в Румъния, Словакия, Франция и Италия.

Интервюто взе Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати