Новини Събития

Богат фонд и няколко постоянни експозиции посрещат туристите в музея в Разлог

   
Богат фонд и няколко постоянни експозиции посрещат туристите в музея в Разлог

Макар данните все още да не са обобщени, завишеният брой посещения е виден - за първа година пред музея се случва да се струпват по четири автобуса с туристически групи, които да се изчакват, за да разгледат съхранената история на града, каза за БТА директорът на културния институт Христина Манова

За да се даде възможност на всеки турист да се потопи във възрожденската атмосфера на Парапуновата къща, в която се помещава музеят, групите се разделят, изнасят се беседи с всяка поотделно, а в дните, в които има наплив на туристи, част от групите изчакват.

През лятото мястото е посетено от хора от цялата страна. Тук трябва да се отбележи и ролята на националната програма "Отново заедно", в която като дестинация е включен и Разлог, посочи Христина Манова.

За да улеснят туристите, тази година от музея "въвеждат" услугата ескортиране с колело. При няколко случая, в които туристическите групи имат нужда от упътване, уредникът в музея Илия Тантилов се отзовава и колелото, с което се движи винаги из Разлог, посреща и туристи, разказа директорът на културният институт.

Влизането в музея предлага изненада за посетителите - щом прекрачат прага на портата, от първата зала се чуват стари градски песни от музикална картина, част от експозицията "Времето на алафрангата", която е гостуваща изложба на Регионален етнографски музей - Пловдив.

Във възрожденската къща са подредени и две постоянни експозиции. Едната представя историята на Разлог от създаването на града до 40-те години на ХХ век. В нея са показани традиционните и изключително колоритни празници в Разлог, сред които особено популярни и днес са Бабинден и Старчевата - кукерски фестивал, който се провежда на 1 януари.

В отделна експозиция са показани разложките запески - характерните за този край везани мотиви, които носят дълбока символика и дават информация за жената или детето, върху чиято дреха са извезани.

Тази година музеят може да се похвали, че продължават ремонтни дейности, свързани със съхраняване на културното наследство на общината. С финансиране от общинския бюджет, през летните месеци е ремонтирана дървената колиба в двора на музея. Под нея е изградена глинена пещ, с каквото в миналото хората са изпичали по 30 хляба седмично, както и 100-годишна волска каруца, а самият навес е използван в миналото за сушене на плодове, точене на юфка и други битови дейности от живота преди повече от век.

Наред с посрещането на туристите и обновяване на част от музея, уредниците тук са спазили традицията и това лято да провеждат занимания с деца. Седмици наред децата са учили за старите занаяти, усвоявали са умения, предадени от по-възрастни жени от Разлог, забавлявали са се, разказа Христина Манова.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати