Новини Турагенции

Елфи турс представя автентичната Португалия

   
Елфи турс представя автентичната Португалия

В последните години Испания се е наложила като отлична дестинация за лятна почивка и морски приключения. И няма защо това да не е така – кристално сините води на Средиземно море привличат хиляди туристи ежегодно, а испанската култура и храна предразполага към пълен релакс и безгрижие, което само южните държави знаят как да постигнат. Португалия обаче е съвсем различна история – макар и често сред туристите да е смятана за идеалното място за море. Атлантическият океан мие бреговете на най-западните части на Европа и гарантира спиращи дъха гледки, но той не е особено подходящ за плаж, плуване и морски забавления.  

Туроператорът „Елфи турс“ се стреми да избяга от този неправилен прочит на страната и да я покаже в пълния и блясък, така както местните я виждат – автентична, с уникална архитектура, много запазени исторически богатства и с аромат на вино и кафе. Компанията набляга на същите ценности и при обиколките на Испания и залага основно на културни паметници, пленителни истории и незабравими преживявания.  За да съчетае двете уникални сами по себе си места, „Елфи турс“ организира програмата с дъх на „Портвайн“, която се фокусира върху Португалия и някои от по-непознатите места в Испания.  

„Не искаме никой да тръгва с погрешни очаквания! Това, което предлагаме, е  

истинската Португалия,  

която е много далечна от традиционния All Inclusive и морска почивка. Целта ни е да покажем уникални места, които не са толкова популярни сред туристите, за да може наистина да се преживее автентичният бит и култура на този интересен народ“, коментира пред TravelNews Ваня Овчарова, управител на туроператора.  

Пътуването ще се реализира както през есента – на 29 септември 2022, така и през пролетта – на 27 април 2023. Цените започват от 1668 лв. на човек и включват самолетен билет София – Мадрид – София, един брой чекиран багаж на самолета ненадвишаващ 20 кг, както и ръчен до 8 кг, транспорт с лицензиран за международни превози автобус, 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Мадрид, 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в района на Серра де Ещрела, 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Порто, 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Лисабон, 1 нощувка със закуска в хотел 3* в района Кампо Майор, 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Асторга, екскурзовод по време на цялото пътуване и медицинска застраховка за периода на пътуване с покритие 10 000 евро и включено КОВИД покритие.  

Приключението започва с обиколка на Саламанка –  

един от най-впечатляващите ренесансови градове в Европа. Той често е определян като „историческото лице на Испания“ и това съвсем не е случайно! Основан е от келтско племе в дълбоката древност и през годините се превръща във важен икономически център. Градът е бил дълги години под управлението на маврите, което прави архитектурата му много разнообразна и интересна, отразяваща различните периоди. Цялата Саламанка е включена в списъка на ЮНЕСКО заради богатото си културно наследство. Този интересен град задава перфектно тона на цялото пътуване, което е изпълнено с невероятна старовремска архитектура, пленителни забележителности и красиви гледки.  

След това туристите ще се отправят към  

португалския район Порто,  

който е световно известен със сорта си вино „Портвайн“. Този регион е обсипан с малки градчета, криещи истории от времето на Наполеон, както и с много традиционни села. Една от най-големите атракции са местните къщи, изградени в скалите. „В тази местност човек наистина може да се докосне до лозарския начин на живот. Първият хотел, в който групата ще отседне, е семеен и придава уникална атмосфера, тъй като е заобиколен от лози. Гледката и усещането са много интересни и за този тип екскурзии сме търсили именно този ефект с настаняването“, обясни Овчарова.  

След Порто, който е вторият по големина град в страната, обиколката из малките португалски градчета изглежда като съвременна приказка. Гимарайш е известен със старовремската си архитектура, цветни пейзажи и уютна атмосфера. Малките улички на градчетата привличат всеки турист да се разхожда и създава усещане за същинска идилия. Това, което много впечатлява туристите, са пищните католически храмове. „Бон Жезус ду Монте“ е барокова катедрала с внушителни размери. Комплексът от 14 век напомня по-скоро на замък със заострените си кули и живописни градини. Това, което първо прави впечатление, е двойно бароково стълбище - „Виа Сакра” с денивелация от 116 м. Площадките на „Виа Сакра“ впечатляват с интересни градини, малки параклиси, скулптури, и алегорични фонтани. Първият фонтан символизира раните на Христос, следващите пет - сетивата, и последните три - добродетелите. 

Следващата спирка е Брага –  

често наричана „религиозната столица” на Португалия, заради големия брой църкви и катедрали. Градът е основан през 300 г пр.н.е. от келтите, бил е административен център при Римската империя и епископски център през Средновековието. Друг важен религиозен център, който е част от програмата, е Фатима. Това е третият по значимост център за католическия свят. „Можем да сравним Фатима с важността на Ватикана и Израел, но атмосферата е много по-различна. Усещането на това място е уникално, а вярата – осезаема. Наистина страхотен религиозен център с много блага енергия“, разказва управителката на „Елфи турс“.  

Разбира се, никоя обиколка на Португалия няма да е пълна без посещение на столицата Лисабон, която вече е добре позната сред туристите. Цветните улици, запазеният дворец и пристанището крият дългогодишна история на успехи и падения. Като държава колонизатор, Португалия е имала огромно богатство и то рефлектира върху произведенията от онова време. Градът има дъх на аристократизъм, който перфектно се съчетава с новия модерен начин на живот.  

Туристите на „Елфи турс“ могат да се възползват и от  

екскурзия до Синтра –  

лятната резиденция на кралете. Замъците в комплекса са разнообразни по стил, но същински уникални. Мистика и романтика се усеща във въздуха на средновековните замъци, а магичните градини създават същинско усещане за вълшебство. Една от най-големите атракции е обърнатата кула, която е вкопана на дълбочина 27 м под земята, а по спираловидно стълбище се слиза до най-ниското. Мистичната кула се свързва с алхимични и масонски ритуали или посещение на величествения замък Пена, построен през 19 в. на една от най-високите точки на планината. Синтра предлага интересна комбинация от различни стилове: египетски, готически, ренесансов, мануелино и ориенталски. 

Последната спирка е предвидена специално  

за любителите на кафето.  

Капо Майор е друга част от непознатата Португалия – безкрайни долини, които с простата си красота вдъхновяват дори Сервантес при писането на Дон Кихот. Освен това там може да бъде открит Музей на кафето, който разкрива повече за славата на Португалия като износител на кафе. „Всъщност португалското кафе е едно от най-добрите в света. Климатът е много благоприятен за този отрасъл. Музеят е интерактивен и може да се види в реални условия къде и как расте кафето“, споделя още Ваня Овчарова.  

„Това, което на мен много ми е докосвало сърцето в Португалия, е колко сърдечни и гостоприемни са местните хора. Също така е много интересна националната им идеология да не си дават много зор, което си е типично за южняшките държави“, разказва Овчарова. Впечатленията ѝ само могат да потвърдят тезата, че Португалия е идеалното място да се потопите в момента и да избягате от забързаното сиво ежедневие. Спиращи дъха гледки, уникални забележителности и забавни истории, поднесени от един от най-колоритните екскурзоводи Любо Братоев – всичко това е гарантирано с програмата на „Елфи турс“! 

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати