Новини Събития

Владислав Терзийски засне България отвисоко за поредица на National Geographic

   
Владислав Терзийски засне България отвисоко за поредица на National Geographic

На 18 септември от 22.00 ч. по National Geographic започва четвъртият сезон на документалната поредица "Европа отвисоко", а още първият ѝ епизод е за България.

Благодарение на модерна дрон технология и уменията на професионален екип, страната ни ще бъде показана пред света така, както не е виждана досега. Основният дрон-оператор на серията е небезизвестният фотограф пътешественик Владислав Терзийски, чиито снимки и клипове от въздуха на природни забележителности в България отдавна са изключително популярни в социалните мрежи.

А "Дневник" използва случая с предстоящата премиера на епизода на "Европа отвисоко" за България, за да зададе няколко въпроса на Владислав Терзийски, който го засне.

Рила с връх Мусала
Рила с връх Мусала | Снимка: National Geographic

 

Имате богат опит в снимането на природните красоти на България отвисоко, но досега като че ли винаги сте действал сам. Предизвикателство ли беше да работите в екип, по сценарий и като цяло - за такава голяма продукция?

- Първоначално беше много трудно, защото, освен че се снимаше от дрон и по сценарий, започнахме много ударно със Седемте рилски езера. Трябваше да качим генератор до мястото, за да можем да зареждаме батериите на дрона. На хижата, на която спяхме, не можехме да разчитаме на електричество.

Другото, което ни затрудни беше това, че трябваше да интервюираме хора, да ги снимаме от земя и трябваше да снимаме и с Go Pro-та, едновременно с дроновете, и цялата тази техника да се носи на гръб.

Така че първото снимане може би беше най-ударното, но тъкмо свикнах бързо с всички трудности, които като цяло не ми се бяха случвали или поне не така накуп.

Перперикон
Перперикон | Снимка: National Geographic

 

Как се спряха на вас от National Geographic? Бяха ли виждали фотографиите Ви, които са изключително популярни в социалните мрежи в България.

- Всъщност бяха видели видеоклиповете, които правя, с красиви места от България - бяха попаднали на тях в "Ютюб". По-скоро оттам тръгнаха нещата.

Покрай заснемането на серията за България попаднахте ли на място, което досега не бяхте посещавал?

- Да, в Родопите снимахме един район, който е около изворите на Арда. Там никога не бях ходил и много ме впечатли, защото отидохме есента и снимахме едно преместване на крави от лятната им паша към мястото, където ще прекарат зимата. Това може би беше единственото място, на което не бях ходил.

А препоръчахте ли Вие на екипа на продукцията някоя от локациите, които впоследствие заснехте?

- Да, но мисля, че и без да ги бях препоръчал, в общи линии голяма част щяха да съвпадат - Велико Търново, Перперикон , Мусала, Седемте езера - и тях със сигурност бих ги препоръчал.

Бузлуджа
Бузлуджа | Снимка: National Geographic

 

Разкажете малко за оборудването, с което разполага една международна продукция на такова ниво, каквато е "Европа отвисоко"?

- На Седемте езера и на Мусала ни беше необходим генераторът, за който ви разказах, защото нямаше електричество. През другото време почти винаги бяхме близо до колата, а тя беше така обзаведена, че да разполага с достатъчно електричество, за да може да се зареждат батериите на дроновете без проблеми.

Цялото нещо се засне с три различни дрона, като на всяка локация ползвахме два от тях.

Небостъргачите на влизане в София
Небостъргачите на влизане в София | Снимка: National Geographic

 

Кои са любимите ви места за снимане в България, извън тези от поредицата?

- Района около Кончето, върховете Вихрен и Тодорка, Родопите - язовирите Широка поляна, Беглик, около Пампорово. На морето - Синеморец, нагоре към Тюленово също.

Местата са много в България. Белоградчик, примерно. Ние много се чудехме дали да не снимаме и Белоградчик, но така се подредиха нещата, че просто не стигнахме дотам.

Само от небето над България ли снимате, или сте пресичали и граници с дрона си?

- О, доста! (Смее се.) В Исландия, в Скандинавските държави - Норвегия, Швеция, много често в Алпите. В Гърция. В общи линии Европа - Франция, Италия.

Дронът обикаля кран до небостъргачите
Дронът обикаля кран до небостъргачите | Снимка: National Geographic

А кои места извън Европа мечтаете да добавите към портфолиото си?

- Бих се поразходил в Индия, Китай. Южна и Северна Америка. Просто местата, на които искам да отида са твърде много. (Смее се). Австралия също. Дори в Русия тези обширни територии, в които не ходи никой. Има какво да се види на много места.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати