Анализи Транспорт

Авиокомпаниите в ЕС още не могат да преодолеят кризата, свързана с Covid

   
Авиокомпаниите в ЕС още не могат да преодолеят кризата, свързана с Covid

Полетите в Европейския съюз (ЕС) се увеличават с 25% през август на годишна база, но все още остават под нивото от 2019 година, показват последните данни на Евростат. Разликата бавно намалява, но индустрията все още не може да преодолее кризата, свързана с пандемията от коронавируса, и полетите са с 14% по-малко спрямо август 2019 година.

В абсолютни цифри броят на търговските полети в ЕС през най-натоварения летен месец е 596,9 хил. За сравнение, в разгара на пандемията през 2020 година са били 324,5 хил., а през 2019 година - почти 696 хил.

Данните на Евростат показват, че броят на полетите расте спрямо нивата от 2019 година само в две държави - Гърция и Люксембург. За България понижението е над средното за общността и достига 27%. Най-съществен е спадът в Словения - с -42 на сто.

От данните е видно още, че традиционните туристически дестинации в Европа намаляват разликите по-бързо от средното за Европа. Спадът в Португалия през август 2021 г. спрямо същия месец на 2019 г. е от едва 2%, а в Хърватия и Испания достига 7 на сто. В Италия полетите са с 9% по-малко спрямо 2019 година, отбелязва още Евростат.

Източник: ЕвростатИзточник: Евростат

От статистическата служба коментират, че данните са обнадеждаващи и някои летища съобщават за увеличаване на полетите спрямо август 2019 година. Най-голям е този ръст на летище "Каподичино" в Неапол (14%), летището на о. Корфу (Гърция) (22%) и Санторини (30%).

Но в същото време едно от най-големите летища в Европа - във Франкфурт на Майн, записва спад полетите от 23% спрямо август 2019 година, а "Фиомичино" в Рим - с 27 на сто.  



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати