Анализи

От понеделник руснаците ще плащат двойно за шенгенска виза

   
От понеделник руснаците ще плащат двойно за шенгенска виза

Руските граждани, които искат да пътуват до ЕС, ще плащат двойно повече за виза, ще чакат по-дълго за интервю и ще трябва да обосновават по-подробно причините за пътуването си от 12 септември. Това става по силата на отмененото в петък от Съвета на ЕС споразумение за облекчено издаване на визи с Русия. Европейските държави решиха преди 10 дни да отменят визовите облекчения като знак на солидарност с Украйна, за да защитят петте шенгенски държави, граничещи с Русия, и след като не успяха да се договорят за пълна забрана на туристическите пътувания, както поискаха съседните на Русия европейски държави и Украйна.

От 12 септември шенгенската виза за руски граждани ще струва 80 евро вместо 35, както досега, а издаването на многократни визи значително ще бъде ограничено. "Споразумението за облекчаване на визовия режим позволява привилегирован достъп до ЕС за граждани на доверени партньори, с които споделяме общи ценности. Със своята непровокирана и неоправдана агресивна война, включително безразборните си атаки срещу цивилни, Русия наруши това доверие и потъпка основните ценности на нашата международна общност", заяви чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан като председателстващ съвета.

Той добавя, че решението "е пряка последица от действията на Русия и допълнително доказателство за нашия непоколебим ангажимент към Украйна и нейния народ". ЕС отмени части от действалото 15 години споразумение за официални руски представители още в началото на войната в Украйна, като сега едностранно прекъсва и частта, засягаща редовите руснаци.

ЕС няма да признава и руски паспорти, издадени от назначените от Москва власти в окупираните украински територии.

Очаква се Европейската комисия да издаде указания към властите в страните членки какво да се прави с руските граждани, които имат валидни шенгенски визи. По данни на граничната агенция на ЕС "Фронтекс" те са 12 млн. Четири от петте шенгенски държави, граничещи с Русия - Полша, Естония, Литва и Латвия, обявиха, че от 19 септември ще престанат да издават изобщо визи на руски граждани с изключение на пътуващи по хуманитарни причини и противници на Кремъл.

Те станаха обект на натиск от страна на руски граждани, които кандидатстваха при тях за визи, за да могат да пътуват към вътрешността на Европа. След отмяната на директните полети между ЕС и Русия в началото на войната в Украйна наземните пунктове останаха единствена възможност за пътуване на руснаците. В началото на лятото ЕС забрани на руски кораби да влизат в негови пристанища като част от санкциите срещу Москва.

Така единствените възможни пунктове за легално влизане в ЕС останаха тези по руско-финландската граница, но Хелзинки обяви, че ще намали броя на издаваните визи с 90%.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати