Новини Събития

Туристи могат да посетят светите места на Ерусалим с помощта на 3D oчила

   
Туристи могат да посетят светите места на Ерусалим с помощта на 3D oчила

Очила за виртуална реалност предлагат завладяващ поглед към светите места от всяка точка на света. Този нов продукт се разработва от израелско-канадската компания Blimey. Виртуалните туристи могат да кажат молитва в джамията Ал-Акса, третото най-свещено място на исляма, или да посетят Западната стена, която е останка от древен еврейски храм.

Те дори могат да се присъединят към оживената церемония на Благодатния огън на Божи гроб, почитан като мястото за погребение на Исус. Участниците могат също да се присъединят към игра, в която взаимодействат с другите и изпълняват задачи – като отваряне на врати, полагане на ръка върху гроба на Исус и поставяне на молитвена бележка на Стената на плача.

Изпълнителният директор Нимрод Шанит се надява, че технологията може да бъде мост между културите. „За мен е важно другите да могат да имат същата свобода и да имат същите способности, които имах като дете. Във всеки проект, който правя, целта е да мога да дам възможност на хората да разберат и да оставят настрана предразсъдъците и да могат да общуват с другите без никакви пристрастия.“

Виртуалната обиколката и функцията за игра са смесица от 360-градусови видеоклипове и модели, направени от 3D сканиране, които имат за цел да дадат на участника усещане за ангажираност. Пътуващите могат да се телепортират в светите места, да изследват Йерусалим и дори да общуват с местните жители под формата на 3D холограми. Технологията също е включена и се използва в музейни пространства по целия свят, съобщава NOVA.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати