Анализи Новини

Вижте замъка Балморал, където почина Елизабет Втора

   
Вижте замъка Балморал, където почина Елизабет Втора

Мистичната природа на мястото, каледонската борова гора, прегърната от шотландските планини, са най-уютното и най-сантименталното изживяване за Елизабет. Тя не просто обичала Балморал - замъкът бил нейното убежище, срещу цялата суета на света.

Величественият Балморал се намира в Абърдийншир в североизточна Шотландия на Северно море. През годините собствеността върху имението се променя поради бурните политически промени. След като бил притежание на якобитите, замъкът в крайна сметка е придобит от сър Робърт Гордън, дипломат, който извършва много големи промени в структурата на замъка.

След смъртта на Гордън през 1847 г. имотът става притежание на кралското семейство, след като принц Албърт го купува за кралица Виктория през 1852 г. Изграждането на замъка завършва през 1856 г. За принц Албърт и кралица Виктория Балморал е любов от пръв поглед. Наемат архитекти и обновяват както замъка в шотландски баронски стил, така и цялата територия около него. Той вече е достоен за кралски особи и раят на земята, както го определяла кралица Виктория. Създаденото от нея постоянно се надгражда. Кралица Мери създава великолепен лабиринт от цветни градини, а херцогът на Единбург, засажда зеленчуци.

За кралица Елизабет шотландското имение е любимата й лятна резиденция, където прекарва най-прекрасните мигове с най-близките си хора. Според разказите през годините, тя е била най-щастлива и най-автентична там. Балморал й дава свободата, която така й липсва в Бъкингам. Може да се наслаждава на дълги самотни разходки, не е нужно да се тревожи за медиите, и може да се радва на онова, което тя наричала "тиха нормалност".

Заради близостта и възможността да общува с любимите си, всички членове на кралската фамилия се радват да бъдат в кралската резиденция и да правят всичко онова, което иначе не могат да си позволят извън портите на Балморал.

Да се разхождат, да си организират пикници, да ловят риба и да играят на различни игри, както и да посрещат гости.

Както гостната, така и кабинетът са били използвани за приемане на високопоставени особи и специални за Елизабет хора. Зеленият интериор на двете стаи е добре документиран, а впечатляващата библиотека, разположена в кабинета, е любимата тема за разговори сред гостите.

Новият крал на Великобритания - Чарлз Трети и принцеса Даяна прекарват в Балморал най-щастливите си мигове, тези от медения месец, преди брака им да се превърне от приказка в кошмар. Принц Уилям и Кейт Мидълтън обичат да отсядат при "баба" още от първите месеци на връзката си.

Кралицата и принц Филип се славели като едни от най-гостоприемните кралски особи. Успявали да накарат всеки предубеден да се почувства не просто поласкан от вниманието им, а да бъде част от "отбора".

Принц Филип сам приготвял храната на барбекюто, а Елизабет предпочитала лично да сервира ястията на гостите си.

Като непривично занимание за една кралица, често се разказва за това как обичала и сама да мие съдовете. А капка анекдот към тъй тривиалното занимание добавя друга легендарна дама - Маргарет Тачър. Тя подарила букет невен на Елизабет, след като отбелязала, че мие чиниите без ръкавици, а след това дори й връчила един чифт.

Но както вече стана ясно, Елизабет Втора обичала да посреща гости и извън кръга на най-близките си. Освен посещението на Маргарет Тачър, паметно е и това на принц Абдула, в качеството му на престолонаследник на Саудитска Арабия.

След като получава покана да гостува през 1998 г, той изпитва не просто недоумение, а шок. Причината е, че Нейно Величество става негов личен шофьор, който държи да му покаже всички прелести на имението, но и страстта си към високите скорости. Принцът е ужасен, а кралицата намира страха му за забавен.

Въпреки волния дух, който цари в Балморал, все още се спазва и кралски протокол. Всяка сутрин кралицата е била поздравявана от гайдар под прозореца и всяка година била домакин на бала, който се провежда в тържествената зала на замъка.

Имението се простира на 50 000 акра. Главният замък е отворен за туристи в началото на сезона, от април до юли. Част от територията, градините и магазините за сувенири също. Дори се предлагат вили, които са отворени за обществеността и могат да се наемат, но на солидна цена.

Стойността на замъка Балморал се оценява на около 140 милиона долара.

По повод тълпите туристи все още се разказва за срещата на Елизабет с група американци, които наивно й задали въпроса, след като не я разпознали,"Познавате ли кралицата?". Тя отговорила с "не" и посочила към личния си гард с думите: "Но той я познава".



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати