Новини Събития

Близо 9 000 туристи посетиха Чудните мостове през последното тримесечие

  10.09.2022 15:57  
Близо 9 000 туристи посетиха Чудните мостове през последното тримесечие

Близо 9 хиляди туристи са посетили природна забележителност Чудните мостове през последното тримесечие, съобщи за Bgtourism.bg  Даниела Сивенова – началник отдел “Туризъм, спорт и младежки дейности” към община Чепеларе. Скалният феномен е посрещнал 3 428 туристи през юли, а в предходните месеци посетителите са били съответно 3 030 (юни) и 2 157 (май). Увеличението е с над 20% спрямо предходната година, когато посетителите са били 6 500 за май, юни и юли.

Част от гостите разглеждат не само забележителността, но правят преходи по маркираните туристически пътеки по рид Чернатица и остават за ден или два в близките села – Орехово, Забърдо, Хвойна.

Данните показват, че все повече български туристи преоткриват красотата на община Чепеларе за лятна ваканция в тази част на Родопите през лятото. През юли т.г. са реализирани близо 25 хиляди нощувки, а година по-рано те са били 20 746. Това води и до увеличение на прихода от туристически данък, който тази година е 19 202.40 лева, спрямо 12 447.60 година по-рано.

В същото време продължават усилията на община Чепеларе да подобри инфраструктурата в района. В Пампорово се извършва реконструкция на централната улица, която включва полагане на асфалт,  възстановяване на мини подпорни стени, изграждане на тротоари от дясната страна на пътя и велоалея от лявата страна, която зимата ще бъде използвана за успоредно паркиране на автомобили.

До момента е ремонтирана централната улица, която е 2,342 м. Сега се работи отсечката от хотел „Снежанка“ до хотел „Бор“. Ремонтните дейности ще продължат до настъпването на зимния сезон, съобщиха от пресцентъра на община Чепеларе.Анкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати