Събития

Дубай ще строи копие на Луната за най-евтиния космически туризъм

  11.09.2022 11:50  
Дубай ще строи копие на Луната за най-евтиния космически туризъм

Дубай е огромен град в ОАЕ, известен със своята модерна архитектура. В този град се намира най-високият небостъргач Бурдж Халифа, който се издига на цели 828 метра и има 163 етажа. Също така в града можете да се посети "Музеят на бъдещето" с арабска калиграфия на фасадата, Infinity Bridge във формата на знак за безкрайност и много други. В близките години в Дубай ще се появи още едно архитектурно чудо – огромно туристическо съоръжение, което точно ще повтаря формата на Луната.

Строителството ще струва баснословни пари, но посетителите на Дубай ще могат да отидат на това място и да се отдадат на „космически туризъм“, без да напускат родната си Земя. Колко струват небостъргачите Цената на строителството на Moon World Resort в Дубай ще бъде 5 милиарда долара. Това е огромна сума, но за архитектурни проекти от такъв мащаб това е нормална цена. За сравнение навремето изграждането на Световния търговски център в Манхатън е струвало 4 милиарда долара. По отношение на високата цена конструкцията с формата на Луната може да се сравни с египетска пирамида – изчисления сочат, че с помощта на съвременните технологии подобен проект също би струвал около 5 милиарда долара.

Луната в Дубай – поредният шедьовър на архитектурата Височината на зданието с формата на Луната ще бъде 224 метра – тя също ще бъде своеобразен небостъргач. Смята се, че след построяването в нея ще могат с лекота да се поберат 2,5 милиона посетители. Гостите ще имат достъп до нощен клуб, център за събития, спа и други заведения. За бързо придвижване между етажите ще се използва "лунна совалка" – най-вероятно става дума за скоростен асансьор в космически стил. Планира се строителството да приключи след две години, тоест Луната в Дубай ще се появи в целия си блясък около 2024 г. Но най-важната характеристика на лунния небостъргач ще бъде възможността да се почувствате като космически турист. Съобщава се, че в сградата ще има зона, в която ще се пресъздават лунни условия. Не е ясно за какви особености на земния спътник става въпрос, но може да се предположи, че дизайнерите ще пресъздадат звездното небе, видимата в далечината Земя, лунната почва и т.н. Малко вероятно е някой да успее да обиколи цялото съоръжение за един ден. Планира се на горните етажи да се построят 300 частни жилища.

Престоят в Moon World Resort ще бъде скъп, така че само богати хора ще могат да се установят там. Наред с достъпа до луксозни апартаменти посетителите ще имат достъп и до частен клуб. Възможно е вътре в огромната структура да бъдат открити и други заведения и със сигурност ще има място за тематични магазини, кино и т.н. Смята се, че в дубайската Луна ще могат да се създават центрове за космически агенции и астронавти. Кой знае, може би ще има обучение преди полет до истинската Луна? Очаква се през следващите няколко години хората отново да отидат да завладеят земния спътник и пилотираните мисии може да станат редовни. Най-евтиният космически туризъм Така или иначе, Moon World Resort в Дубай ще бъде чудесно място да усетите какво е да си в Космоса. Билетите за такива екскурзии ще бъдат очевидно по-евтини от реалните полети на SpaceX, Blue Origin и Virgin Galactic.

В компанията на Ричард Брансън един туристически космически полет струва около 450 000 долара, а за запазване на място е необходим депозит от 150 000 долара. Освен че ще бъде по-евтина, дубайската атракция едва ли ще изисква специално обучение във физическо и психическо отношение, а преди истински полети космическите туристи преминават няколкомесечно обучение и инструктаж. И накрая, очаква се новият проект да донесе много ползи на Дубай, особено в областта на икономиката: Луната в Дубай ще окаже значително влияние върху всички аспекти на икономиката на ОАЕ, включително туризъм, транспорт, недвижими имоти, инфраструктура, финансови услуги, авиация и Космос, енергетика, селско стопанство, технологии и, разбира се, образование, отбелязват авторите на проекта.Анкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати