Новини Транспорт

United Airlines планира да закупи до 500 летящи таксита

   
United Airlines планира да закупи до 500 летящи таксита

United Airlines навлиза още по-дълбоко в бизнеса с летящи таксита. Авиокомпанията не само инвестира 15 милиона долара в Eve Air Mobility, но поръча 200 летящи таксита и има опция за поръчката на още 200 броя. United очаква да започне да получава четириместното електрическо превозно средство за вертикално излитане и кацане (eVTOL) на Eve веднага след 2026 г.

Компанията казва, че инвестицията ѝ е била стимулирана както от доверието ѝ в пазара на градска въздушна мобилност, така и от работните отношения на Eve с Embraer. Според United, Embrarer е „доверен производител на самолети с доказан опит в изграждането и сертифицирането на самолети през 53-годишната история на компанията“. Embrarer преди това е работил с Uber по проект за летящо такси, от който последният в крайна сметка се отказа. Летящото такси на Eve има конвенционални неподвижни крила, ротори и тласкачи с дизайн, който според United благоприятства безопасността, ефективността, надеждността и възможността за сертифициране. Твърди се, че има обхват от 100 километра и United добави, че превозното средство може да „намали нивата на шум с 90 процента в сравнение с настоящите конвенционални самолети“.

Това не е първият път, когато авиогигантът постига споразумение с компания за eVTOL. Миналия месец той направи депозит от 10 милиона долара в друга базирана в Калифорния компания за 100 летящи таксита. Така към този момент компанията е подготвила до 500 летящи таксита, които да добави към своя флот. United създаде корпоративен фонд за рисков капитал с цел да засили амбицията си да достигне нетни нулеви емисии до 2050 г., без да разчита на традиционни компенсации на въглеродни емисии. Чрез фонда United Airlines Ventures, гигантът също инвестира в двигатели с водородни горивни клетки и устойчиво гориво.„Днес United отново прави история, като става първата голяма авиокомпания, която публично инвестира в две eVTOL компании“, каза президентът на United Airlines Ventures Майкъл Лескинен в изявление. „Заедно вярваме, че нашият пакет от технологии за чиста енергия ще революционизира въздушния транспорт, както го познаваме, и ще служи като катализатор за преминаването на авиационната индустрия към устойчиво бъдеще.“

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати