Новини Събития

Започнаха Дните на китайския туризъм и култура в София

   
Започнаха Дните на китайския туризъм и култура в София

Празникът на средата на есента е важен традиционен празник в Китай. Той има древни легенди и вълнуващи истории и носи красивата визия на хората за обединение, хармония и щастлив живот. По случай Празника, снощи Китайският културен център в София беше ярко осветен, изпълнен със силна празнична атмосфера. Под патронажа на Бюрото за международен обмен и сътрудничество на Министерството на културата и туризма на Китайската народна република и "Онлайн мрежата на Народен ежедневник" и Китайски културен център София като организатор, церемонията по откриването на „Дни на китайския туризъм и култура 2022 г.“ и поредицата от събития по случай Празника средата на есента стартира в София. Г-н Гуан Син, съветник по културните въпроси при Посолството на Китайската народна република в България, г-н Алипиев, директор на Дирекция "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма" на Министерство на туризма, г-н Хон Хай, директор на Китайския културен център в София, и повече от 40 души, сред които представители на китайската диаспора и китайския бизнес в България, български приятели хора от всички сфери на живота в България се събраха, за да отпразнуват Празника средата на есента.
„Дни на китайския туризъм и култура“ и събитията по случай Празника средата на есента са съчетани в едно. Тазгодишните „Дни на китайския туризъм и култура“ стартират с пет тематични раздела „Намаляване на бедността и нематериалното културно наследство“, „Съживяване на селските райони“, „Градско строителство“, „Култура на Жълтата река“ и „Културен туризъм по пътя на коприната“ чрез комбинацията от онлайн и офлайн събития. Специални изложби, видеопрожекции, семинари и обмени под различни форми и т.н., ярко представят ползотворните постижения на защитата и наследството на отличната традиционна култура на Китай, ярко разказват прекрасните истории на културата и туризма помагащи за облекчаване на бедността и съживяване на селските райони и изобразява панорамно облика на градските и селските райони на Китай. По този начин напълно се демонстрират големите постижения на социалистическото строителство с китайски характеристики през новата ера и се показва китайският опит, план и мъдрост, съдържащи се в него, които се стремят да се разпространяват по-добре в света и да са от полза за цялото човечество.
Комбинацията от традиции и обичаи под разлини форми позволява на гостите да почувстват културна конотация на „здраве, хармония и обединение“ на Празника в преживяването на „рецитиране на стихове, дегустация на лунни кексчета, гледане на филми и съзерцаване на ярката луна“ и комбинирането с китайски ресурси за културен туризъм и свързването на хората в хармония под една и съща ярка луна, очаквайки здравето и щастието на човечеството и задълбочавайки разбирането на общността със споделено бъдеще за човечеството.
Тематичното събитие е с продължителност един месец. Културният център ще представи проспериращия свят, ярката луна, събирането чрез „облачно“ излъчване; фотографската изложба представяща красиви пейзажи от провинция Джъдзян, вкусни деликатеси от град Нинбо и много други, може да бъде видяна на място в сградата на Центъра. По време на събитието, чрез фотоизложби, видео изложби, онлайн концерти, интерактивни преживявания и други форми, ще прекараме заедно традиционния Празник средата на есента с българските ни приятели и ще споделим съвременното развитие на Китай.


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати