Заведения Хотели

Кадри от Киргизия и Сенегал искат да работят в българския туризъм

  13.09.2022 09:53  
Кадри от Киргизия и Сенегал искат да работят в българския туризъм

Бъдещето на туризма в България зависи от привличането на кадри от страни извън Европейския съюз, но процедурата е бавна и тромава и е нужно съдействието на бъдещите депутати, за да се олекоти тя. Руските туристи през летния сезон тази година са били заместени от румънските, но надеждите на бранша са възможно най-бързо да се върнат руските. Нужни са и законодателни мерки за Слънчев бряг, защото той е "държава в държавата" и е загубил реномето си на привлекателна дестинация. Освен това рекламата на България трябва категорично да се промени Това каза Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

В края на летния туристически сезон може да се каже, че имаше достатъчно посетители и почиващи. Ситуацията е много объркана, както в България, така и в Европа и целия свят. Убеден съм, че резултатите няма да бъдат добри, защото туризмът е бранш, в който предварително се залагат договорите и тази ситуация - с инфлация и скъп ток и вода - се отрази много зле. Нямаше как да се предоговарят цените. Очакваме помощ от държавата - не точно парична, но методическа и друга, каквато и да е. Защото въпреки че всяко едно правителство твърди, че туризмът е приоритет, това не е така.

"Не можем да бъдем упреквани. Правим всичко възможно, но с тази безумна инфлация и със скока на цените на електроенергия трудностите са много. Сега, при новото договаряне на цените за следващия сезон, не смея да ги увелича повече от 20%, но скокът на инфлацията е около 40%, а при тока дори 300-400% повече, отколкото бе преди".

Вече са започнати разговори с различни партии, които имат амбиции за влизане в следващия парламент, за да се направят контакти, както със страни от ЕС, така и от т.нар. "трети свят", "защото там са кадрите". "Кадри в ЕС няма, но има кадри например от Киргизия, Гвинея, Сенегал, Египет, които имат желание да работят в България".

"Имаме спънки от Европейския съюз. За да пристигнат кадри от Африка, трябва да чакаш четири месеца и то за сезон от три месеца. Трябва да ги назначим, след това да ги освободим и да търсим нови. Това е трудна и тромава задача и бъдещите депутати трябва незабавно да потърсят помощ от ЕС".

Това неминуемо трябва да се направи, защото вследствие на световната криза, която наближава, само след няколко месеца такива мигранти от Африка ще тръгнат да търсят работа в Европейския съюз, прогнозира гостът.

Дори и работниците от Турция срещат огромни трудности да започнат работа в България, алармира Налбантов. "Има корумпирани групи чиновници, които искат от работник по 1000 евро "на черно", за да започне работа. Вече са сезирани компетентните органи, за да се премахне тази бюрократщина". Специално за Слънчев бряг има голям интерес за посещения на турски туристи, но има голям проблем с визите, допълни събеседникът.

 Анкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати