Заведения

Известен ресторант предлага бургери с бръмбари и бисквити с щурци в Тайланд

   
Известен ресторант предлага бургери с бръмбари и бисквити с щурци в Тайланд

Бургери с бръмбари и бисквити с щурци влизат в менюто на един от най-популярните ресторанти в Банкок. Целта е демонстрация на най-новия начин за включване на богатото на протеини месо в храната директно от фермите в Тайланд.

Пазарът на ядливи насекоми, който вече е алтернатива на месото, се очаква да се превърне в световна индустрия за милиарди долари през следващите години, тъй като много хора включват пълзящите насекоми в храната си в резултат на климатичните промени.

Тайландската компания Bounce Burger е най-новото попълнение на пазара с бургери, колбаси, кюфтета и дори енергийни десерти и бисквити с говеждо от щурци.

"Щурците не трябва да са само на сергиите на уличните търговци, които ги сервират със соев сос", казва Пупипат Тиапайрат, съсобственик на ресторант Bounce Burger. "Те могат да бъдат в бургери, хлебни изделия, меки бисквити или дори подправка от червен пипер, използвана за овкусяване на пържени картофи - всичко това е възможно."

Щурците са източник на протеини, както и на множество полезни витамини, и са сред най-често консумираните от хората насекоми в световен мащаб, съобщават БГНЕС.

Въпреки това Пупипат признава, че вретеновидните членестоноги се нуждаят от промяна на имиджа, тъй като "не са много големи приятели на потребителите".

"Ако отворим ресторант и предлагаме храна на основата на щурци, която не прилича на щурци, тогава потребителите може би ще бъдат по-отворени да опитат", каза той. "Проблемът с щурците е, че засядат в гърлото", каза той и обясни, че фирмата му премахва "твърдите" части на насекомото - като крилата и краката - като оставя месестото тяло.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати